Rondetafelconferentie op 15 december 2008
Op het politiek overleg tussen Nederland, de Nederlandse Antillen, Curaçao en Sint Maarten is vastgesteld dat de streefdatum 15 december 2008 als invoeringsdatum voor de nieuwe staatkundige verhoudingen feitelijk niet haalbaar is. Wel is het mogelijk op die datum alle benodigde wetgeving gereed te hebben zodat die kan worden ingediend bij het Nederlandse parlement, de Staten van de Nederlandse Antillen en de Eilandsraden van Curaçao en Sint Maarten. Daarom zal op 15 december 2008 een rondetafelconferentie worden georganiseerd om het totale pakket aan wetgeving te toetsen aan de eerder overeengekomen criteria uit de slotverklaring.
Kijkend naar de planning hebben partijen besloten advies te vragen aan de Raad van State van het Koninkrijk hoe een versnelling kan worden gerealiseerd. Dat is wenselijk omdat het Land de Nederlandse Antillen feitelijk steeds meer ontmantelt. Ook wordt de Raad gevraagd te bezien hoe het wetgevingsproces kan worden verkort tot januari 2010. Overigens mag daarbij geen inbreuk worden gedaan op een normale parlementaire betrokkenheid en de afspraken uit de slotverklaring. Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voerde het overleg met minister-president De Jongh-Elhage van de Nederlandse Antillen, gedeputeerde Jesus-Leito van Curaçao en gedeputeerde Wescot-Williams van Sint Maarten. Vertegenwoordigers van Bonaire, Sint Eustatius en Saba waren als toehoorder aanwezig.
Openbaar ministerie.
Op het gebied van de rechtshandhaving is akkoord bereikt over de organisatie van het openbaar ministerie in de nieuwe staatkundige verhoudingen. Nederland, de Nederlandse Antillen, Curaçao en Sint Maarten hebben overeenstemming over de inhoud van een nieuwe consensusrijkswet (een rijkswet waarmee door alle betrokken partijen wordt ingestemd). In de nieuwe staatkundige structuur zal sprake zijn van drie openbaar ministeries: één voor Curaçao, één voor Sint Maarten en één voor de eilanden die een directe band met Nederland krijgen: Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De openbaar ministeries vallen onder één procureur-generaal. Er komt een aanwijzigingsbevoegdheid voor de ministers van Justitie van Nederland, Curaçao en Sint Maarten en voor de minister van Justitie namens de Rijksministerraad.
Financieel toezicht
Ook is er overeenstemming over het financieel toezicht voor Sint Maarten en Curaçao. De afspraken liggen vast in een algemene maatregel van rijksbestuur. Nederland zal deze zo spoedig mogelijk agenderen in de rijksministerraad, zodat nog dit jaar begonnen kan worden met de schuldsanering van de Nederlandse Antillen, Curaçao en Sint Maarten. Nederland zal hierbij een groot deel van de schulden (2,2 miljard) van de eilanden saneren, onder de voorwaarde dat de financiën en het benoemingsbeleid van de eilanden aan regels zijn gebonden. Er worden afspraken gemaakt over het aangaan van leningen en de benoemingsprocedures voor overheids-N.V.'s. De financieel toezichthouder die nu al aan het werk is voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba zal ook toezicht gaan houden op de financiën van Curaçao en Sint Maarten.
Met de afspraken van vandaag is verder invulling gegeven aan eerder gemaakte afspraken over schuldsanering.
Noot voor redacties (