Gemeente Breda

Zorg voor onderwijshuisvesting voortgezet onderwijs Breda overgedragen aan schoolbesturen

Klik hier voor vergroting.

Namens het college van burgemeester en wethouders heeft Henk Snier, wethouder van Onderwijs, vanmiddag tijdens een bijeenkomst in de Grote Kerk van Breda de zorg voor de onderwijshuisvesting overgedragen aan de schoolbesturen van het voortgezet onderwijs. De schoolbesturen zijn verenigd in een nieuwe coöperatieve vereniging: Building Breda. Onder de noemer doordecentralisatie onderwijshuisvestings-middelen is dit één van de acties uit het in 2007 vastgestelde Masterplan Voortgezet Onderwijs Ruimte voor samen scholen. Building Breda krijgt jaarlijks een bedrag van 4,1 miljoen van de gemeente, gebaseerd op de gemeentelijke loon- en prijs index.

Het overdragen van de zorg voor onderwijshuisvesting gebeurde door het ondertekenen van een zogenoemde doordecentralisatieovereenkomst tussen de gemeente en de schoolbesturen (de Stichting Katholiek Voortgezet Onderwijs Breda e.o. de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs, het ROC West-Brabant en de Stichting Magical Education). Hierin zijn de verschillende rechten en plichten van de partijen vastgelegd. Bij de overeenkomst hoort ook een overeenkomst voor de overdracht van de gronden en opstallen van het openbaar voortgezet onderwijs, waarvan de Gemeente Breda tot nu toe juridisch eigenaar was.

Building Breda
Het Masterplan `Ruimte voor samen scholen' is bedoeld om als schoolbesturen van het voortgezet onderwijs binnen de gemeente Breda samen te werken op het gebied van onderwijshuisvesting en onderwijsvernieuwing. Om de doelen van het Masterplan te kunnen realiseren, is de coöperatieve vereniging Breda Building opgericht. De zorg voor de onderwijshuisvesting voortgezet onderwijs is daarmee een van de taken van Building Breda. Daarnaast heeft Building Breda de opdracht om het imago van het beroepsonderwijs te verbeteren, om een drempelloze verbinding tussen VMBO en MBO te realiseren en om te zorgen voor een sluitende zorgstructuur. Ook een initiërende, faciliterende en coördinerende rol om de profilering van de scholen binnen het algemeen vormend onderwijs (AVO) te versterken, hoort bij het takenpakket van Building Breda.

Om Building Breda optimaal te kunnen laten functioneren, is in het Masterplan een aantal financiële, juridische en inhoudelijke voorwaarden gesteld. Bijvoorbeeld dat alle schoolbesturen van het voortgezet onderwijs moeten deelnemen met een sanctie voor terugtrekking, dat samenwerking moet worden bevorderd en dat de coöperatieve vereniging volledig invulling geeft aan het Masterplan.

Breda, 15 december 2008