Artsen zonder Grenzen


Teams actief in ergste cholera-uitbraak in Zimbabwe sinds jaren

15/12/2008 15:37 -- Artsen zonder Grenzen heeft sinds augustus in Zimbabwe meer dan 11.000 cholerapatiënten behandeld. De uitbraak is de ergste in jaren. We hebben tientallen cholerabehandelcentra geopend. Artsen zonder Grenzen werkt met meer dan 500 Zimbabwaanse en internationale medewerkers in het land.

Uit bijna alle provincies worden patiënten gerapporteerd, maar verreweg de meeste cholera-infecties met komen voor in de hoofdstad Harare. We hebben daar meer dan 6.000 mensen behandeld. Ook Beitbridge, een stad aan de grens met Zuid-Afrika, is zwaar getroffen. Meer dan 3.000 mensen die mogelijk cholera hadden, hebben daar een behandeling gekregen.

Zimbabwe heeft regelmatig met cholera te maken, maar een uitbraak in stedelijke gebieden was in de afgelopen jaren zeldzaam.

"De schaal en de enorme aantallen patiënten, vooral in Harare, zijn nog niet eerder voorgekomen", zegt een epidemioloog van Artsen zonder Grenzen die in de afgelopen zeven jaar regelmatig in Zimbabwe werkte. Volgens hem zijn de voornaamste oorzaken het gebrek aan schoon drinkwater, de kapotte riolering en het vuilnis dat niet meer wordt opgehaald en overal op straat ligt. "Dat de uitbraak zo groot is geworden is een teken dat de gezondheidszorg de situatie niet aan kan."

In Harare hebben we twee cholerabehandelcentra die gevestigd zijn in bestaande klinieken. In de eerste week van december hebben we daar meer dan 2.000 mensen die mogelijk cholera hadden behandeld.

In Beitbridge kwam de piek in de uitbraak ongebruikelijk snel, waardoor er al in de eerste dagen veel mensen omkwamen door de ziekte. Op de vierde dag had Artsen zonder Grenzen een cholerabehandelcentrum opgezet en de sterfte liep terug van 15 procent tot minder dan 1 procent.

De uitbraak is extra verontrustend, omdat hij ver voor het regenseizoen is begonnen. Een grote zorg is dat, zodra de hevige regens beginnen, niet-afgeschermde waterputten vervuild zullen raken. Dat zal de verspreiding van cholera versnellen. Het regenseizoen begint normaliter in november en loopt tot in maart, maar in sommige gebieden moeten de zware regens nog beginnen.

Een extra complicatie is dat gezondheidspersoneel van de overheid in een aantal gebieden, vooral in Harare, staakt. Daardoor heeft Artsen zonder Grenzen snel honderden verpleegkundigen en ander personeel moeten aannemen om de toestroom van patiënten aan te kunnen. De training die ze moeten krijgen maakt het werk nog zwaarder.

Een aantal teams heeft de situatie op het Zimbabwaanse platteland verkend en op een aantal plaatsen cholerabehandelcentra opgezet.

De verwachting is dat de uitbraak nog een aantal maanden zal duren.