Ingezonden persbericht
Persbericht
15 december 2008
Spaarnepoort voorbeeld terugdringen separaties
De afdeling gesloten opname van Spaarnepoort in Hoofddorp, een locatie van ggz-instelling De Geestgronden, is één van de twee voorbeeldafdelingen waar patiënten geen of gering risico lopen op onnodige separatie. Dit staat in het deze maand verschenen rapport 'Voorkomen van separatie' van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Door projecten op te starten rond bejegening van patiënten is in twee jaar tijd het aantal separaties met 23% gedaald bij de deelnemende afdelingen van De Geestgronden. Ook de duur van de separaties nam af met 40%.
De aanpak van De Geestgronden richt zich op de eerste vijf minuten van een contact met een patiënt. 'Bij binnenkomst op de afdeling zijn patiënten bijvoorbeeld vaak erg angstig en verward. Het eerste contact met onze medewerkers is dan cruciaal. Door gerichte persoonlijke aandacht kunnen we escalatie en daarmee separatie voorkomen', aldus Barbara Stringer, projectleider bij De Geestgronden. 'Maar ook op andere momenten zijn de eerste vijf minuten belangrijk. Bijvoorbeeld bij het geven van medicatie, het contact met de persoonlijk begeleider en de start van een dienst.'
Ook de Inspectie neemt de eerste dag van de opname als meetpunt, omdat dan de nood meestal het hoogst is, en de kans op dwangmaatregelen, waaronder separatie, het grootst. Separatie kan volgens de Wet bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ) als iemand een gevaar dreigt te worden voor zichzelf of anderen. Maar het kan een traumatische ervaring zijn voor een patiënt. GGZ Nederland is sinds drie jaar bezig met tal van 'Dwang en Drang'-projecten het aantal separaties met 10% per jaar terug te dringen.
De Inspectie bezocht veertig ggz-instellingen en nam er acht op in de topcategorie 'opnameafdelingen met geen of gering risico op separatie.' Spaarnepoort wordt genoemd als een voorbeeldafdeling voor anderen, met name vanwege de telkens terugkerende evaluaties van het handelen en de resultaten van de geboden zorg. Daardoor kan er steeds bijgestuurd worden om het gewenste resultaat te bereiken.
---
Ingezonden persbericht