VVD


15-12-2008

Hans van Baalen overlegt met nieuwe Thaise regering

VVD-Tweede-Kamerlid Hans van Baalen heeft in Bangkok overleg gevoerd met de nieuwe Thaise regering.

Van Baalen was afgelopen weekeinde in Bangkok als aanstaand voorzitter van de Liberale Internationale, de wereldwijde organisatie van liberale en democratische politieke partijen.

Hij leidde een delegatie van politici uit Azië, de VS en Europa. De Democratische Partij van Thailand is lid van de Liberale Internationale. Van Baalen sprak met de DP-leiders premier Abhisit, minister van Buitenlandse Zaken Kasit en kandidaat-gouverneur van Bangkok Sukhumphan en met de leiders van de volksbeweging PAD, die via stakingen en de bezetting van regeringsgebouwen en de internationale luchthavens van Bangkok, de regering Somchai tot aftreden hadden gedwongen.
Somchai gold als marionet van de voor corruptie veroordeelde oud-premier Thaksin.

De regering-Abhisit staat voor een enorme opgave. Naast het bezweren van de economische recessie, zal de nieuwe regering de alomtegenwoordige corruptie moeten bestrijden, een vredesregeling voor het opstandige islamitische Zuiden tot stand moeten brengen, de boeren in het Noorden en Noord-Oosten moeten ondersteunen en de stedelijke middenklasse perspectief moeten bieden. Tevens kampt Thailand met een groot vluchtelingenprobleem in het Noord-Westen, waar tienduizenden Karen Birma ontvluchten.

Nu de 81-jarige koning Bhumibol ernstig ziek is, zal de regering-Abhisit zeer waarschijnlijk ook de troonsopvolging moeten regelen. Koningin Sirikit oefent politieke invloed uit om de opvolging in haar voordeel te beslechten. De volksbeweging PAD steunt de nieuwe regering, maar op basis van 13 eisen op het gebied van politieke, constitutionele en sociale hervormingen. Wanneer Abhisit deze eisen niet inwilligt, zal de PAD weer de straat op gaan, zo werd verzekerd.

Van Baalen gaf in de gesprekken en in een interview in het blad The Nation aan dat de regering-Abhisit de enige geloofwaardige mogelijkheid is om Thailand uit het politieke en sociale moeras te trekken. De regering moet geloofwaardig zijn door zelf clean government te bedrijven, het koningshuis buiten de politiek en het leger in de kazerne te houden. Ze mag zich niet door de PAD laten chanteren. De PAD kan regering en parlement niet onder curatele zetten. Het eventueel opnieuw bezetten van luchthavens dupeert de Thaise economie, die van export en toerisme afhankelijk is. Volgens Van Baalen hoeven toerisme en zakenlieden Thailand niet te mijden. Alles draait weer en het is er veilig. De Liberale Internationale zal de regering-Abhisit steunen in haar internationale contacten.

maandag 15 december 2008