Longgetransplanteerden aan start NSK traplopen


Twee dubbelzijdige long-getransplanteerden nemen op 11 december deel aan het open NSK traplopen om het donortekort onder de aandacht te brengen

NIJMEGEN, 20081205 -- Onder het thema 'Sporten Voor Organen' nemen Bas van den Hoven en Martijn Oudeman op donderdag 11 december 2008 deel aan het Open NSK traplopen te Nijmegen. Het evenement wordt dit jaar voor de 10e keer georganiseerd door de Nijmeegse Studenten Atletiekvereniging 't Haasje. Hiermee vragen Bas en Martijn aandacht voor het schrijnende donortekort door te laten zien welke fysieke mogelijkheden zij na hun longtransplantatie allemaal weer hebben.

Nieuw leven
Door de transplantatie is het leven van Bas en Martijn radicaal in positieve zin veranderd. Dit komt duidelijk tot uitdrukking in hun nieuwe fysieke mogelijkheden. Ze beseffen dat ze door het oog van de naald zijn gekropen. Bas: "Door het grote tekort aan orgaandonoren heb ik zolang moeten wachten dat ik letterlijk nog maar enkele dagen te leven had. Verschillende vrienden van mij hebben het niet gehaald en zijn heel jong overleden.".

Longtransplantatie
Bas en Martijn hebben respectievelijk 5 en 1,5 jaar geleden een dubbele longtransplantatie ondergaan. Dit was nodig omdat zij beide taaislijmziekte hebben. Taaislijmziekte, ook wel Cystic Fibrosis genaamd, kenmerkt zich door het ophopen van dik slijm in onder andere de longen. Dit veroorzaakt chronische longontstekingen waardoor uiteindelijk fatale longschade ontstaat. Een longtransplantatie is dan de enige mogelijkheid om het leven van deze patiënten te redden.

Sporten voor Organen
Tijdens de Marathon van Rotterdam in 2008 heeft Martijn de actie Sporten Voor Organen (zie www.SportenVoorOrganen.nl) gestart waarmee hij bij grote sportevenementen met speciale sportshirts en T-shirts het donorregister onder de aandacht brengt. Martijn roept iedereen op mee te doen met deze actie. "Afgelopen week is weer een bekende van ons op de wachtlijst voor longen overleden". Tragisch en eigenlijk onnodig als je bedenkt dat zoveel mensen nog geen donor zijn. Als we bij elk sportevenement hardlopers, fietsers enz hebben die meedoen zijn er bij alle grote wedstrijden al snel 100 sporters aan de streep. Dan blijft dit urgente probleem in de aandacht. Iets wat dus hard nodig is".

Traplopen
Om hun nieuwe fysieke grenzen op te zoeken nemen ze deel aan dit evenement. Bas is woonachtig in een woontoren van 47 verdiepingen in Tilburg waar hij ooit begon met traplooptraining voor conditie verbetering. "Ik was meteen gefascineerd door deze ultieme vorm van fysieke inspanning!".

World Transplant Games 2009
Bas en Martijn zijn niet alleen fervente hardlopers. Ze testen hun nieuwe fysieke mogelijkheden op meerdere fronten. Zo maken ze deel uit van het Nederlands getransplanteerd roeiteam (van Stichting Sport en Transplantatie). Daarmee zijn ze in training voor deelname aan de World Transplant Games volgend jaar Augustus in Gold Coast, Australië. De olympische spelen voor getransplanteerden. Hier hopen ze voor Nederland na de olympische spelen en de paralympics nog meer eremetaal in de wacht te slepen.

N.S.A.V. `t Haasje
Het open Nederlands Studenten Kampioenschap traplopen wordt dit jaar weer voor de 10e keer georganiseerd door de Nijmeegse Studenten Atletiek Vereniging 't Haasje van de Nijmeegse Radboud universiteit. De wedstrijd wordt gelopen in het hoogste gebouw van Nijmegen: het Erasmusgebouw. Dit gebouw telt 20 verdiepingen en daarmee is het natuurlijk meteen het meest markante gebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen. Naast de hoofdrace over 20 etages is er dit jaar ook weer een sprintrace over 10 etages en een estafetteloop.

Er wordt een grote deelname van studenten verwacht, alsmede niet-studenten en wellicht zelfs enkele internationale lopers.