Gebroken spaarlamp geen risico voor gezondheid
11/12/2008 05:30
Creative Venue BV
Onderzoek TNO: concentratie buiten meetbare waarden
Gebroken spaarlamp geen risico voor gezondheid
Zoetermeer, 11 december 2008 - De hoeveelheid kwik die vrijkomt na breuk van een spaarlamp is zo laag, dat er geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid optreden. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de Stichting LightRec is uitgevoerd door TNO. Recente berichtgeving van de Europese Consumentenbond dat gebroken spaarlampen een potentieel gezondheidsrisico opleveren zijn volgens LightRec dan ook niet op feiten gestoeld.
LightRec heeft door TNO laten onderzoeken welke risico's er kunnen ontstaan als een spaarlamp kapot valt in een afgesloten (winkel)ruimte. Uit het onderzoek blijkt dat deze risico's zijn te verwaarlozen als de gebruiker een aantal simpele maatregelen neemt, waaronder normale ventilatie van de ruimte en correct opruimen van de gebroken spaarlamp. LightRec-directeur Jeroen Bartels: "Zelfs in huis vormt een kapot gevallen spaarlamp geen gevaar: kort de kamer luchten, de restanten met stoffer en blik opvegen en in de vuilnisbak gooien is voldoende. In alle gevallen is de verdunning van het kwikgas zodanig dat de concentratie kwik buiten de meetbare waarden valt. Dat geldt uiteraard ook voor winkels. Als het personeel de gebroken resten van een spaarlamp daarna opveegt en weggooit, is er geen enkel gevaar voor medewerkers of klanten."
Het LightRec onderzoek is mede uitgevoerd omdat er in de media nogal wat indianenverhalen de ronde doen over de gezondheidsgevaren van gebroken spaarlampen. Zo publiceerde de Europese Consumentenbond onlangs nog een persbericht met een dergelijke strekking. Volgens Bartels zijn deze beweringen echter niet op feiten gebaseerd. "Het gaat om een milieubelasting die vergelijkbaar is met het lakken van een kozijn of het afwassen van oud schilderwerk met ammonia. Iedereen doet het, je zet alleen wel even een raam open. Overigens is de kans op breuk van een spaarlamp veel geringer dan die van gloeilamp omdat de behuizing veel steviger is. En er komen steeds meer spaarlampen met een plastic coating die breuk voorkomt."
Bewustzijn vergroten
De door LightRec ingezamelde spaarlampen gaan naar speciale recyclingbedrijven die het kwik er gecontroleerd uithalen. Bovendien zijn de grondstoffen als glas, metaal en plastic opnieuw te gebruiken. 95 procent van een spaarlamp kan gerecycled worden. "Maar", zegt Bartels, "zelfs al wordt er helemaal niets gerecycled, dan nog is een spaarlamp milieuvriendelijker dan een gloeilamp. De energiebesparing tijdens de levensduur is al van zodanige orde dat de balans positief uitslaat. Wat niet wegneemt dat het milieueffect nog positiever is als spaarlampen voor 100% worden ingezameld en gerecycled. We werken daarom aan meer en voor de consument gemakkelijk te bereiken inzamelpunten voor afgedankte spaarlampen."
Volgens Bartels ligt het voor de hand om daarbij ook detaillisten en supermarkten te betrekken. Zij verkopen immers ook spaarlampen, en kunnen een fijnmazig inzamelsysteem zoals dat ook voor glas en batterijen bestaat goed implementeren. Tot nu toe kunnen afgedankte spaarlampen alleen in de winkel worden ingeleverd bij aankoop van een nieuwe spaarlamp (de 'oud-voor-nieuw'-regeling) en bij de gemeentelijke milieustraat. Veel consumenten zijn niet op de hoogte van het feit dat spaarlampen als chemisch afval dienen te worden aangeboden en beschouwen ze als gewoon huisvuil. LightRec voert daarom campagnes om het bewustzijn van de consument te vergroten. Tegelijkertijd is het belangrijk om het inleveren voor de consument gemakkelijker te maken met meer inzamelpunten, zegt Bartels. "We streven naar een structureel hoger aantal ingeleverde spaarlampen. Dat kan alleen als de consument er niet voor hoeft om te rijden. Wat ons betreft gooit hij straks op zaterdag de lege flessen in de glasbak en doet in een moeite door een kapotte spaarlamp in een speciale inzamelbox in de winkel."
De onderzoeksresultaten zijn separaat opvraagbaar.
http://www.lightrec.nl