Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Achterhoek toonaangevend wijnbouwgebied

NIEUW: KAART MET ACHTERHOEKSE WIJNROUTES

ACHTERHOEK - Deze week heeft het Achterhoeks Bureau voor Toerisme (ABT) een nieuw en voor Nederland zeer origineel toeristisch product op de markt gebracht: de Achterhoekse wijnroutekaart. Een gratis uitgave, bedoeld om de toerist te laten kennismaken met een twintigtal wijngaarden in de Achterhoek. Wijngaarden met bezoekmogelijkheden, met bijzondere arrangementen en uiteraard met wijnen van eigen bodem. Waarom? Met trots stellen de Achterhoekers dat zij met dit grote aantal wijngaarden een van de grootste, zo niet hét grootste wijnbouwgebied van Nederland zijn. Om het publiek kennis te laten maken met het wijngebied heeft het ABT deze wijnroutekaart uitgebracht. Hij bevat niet alleen informatie over de twintig wijngaarden, maar biedt ook drie wijnroutes die ieder langs verschillende wijngaarden voeren. Twee per auto en een per fiets. Op de bijbehorende website, www.achterhoeksewijnen.nl zijn de routes te downloaden, in bestanden geschikt voor gps-apparaat, tomtom of garmin. Bovendien is op de website uitgebreide informatie over de wijnen en de wijngaarden te lezen.

Nederlandse wijn?
Vroeger kwam een goede wijn per definitie uit Frankrijk. En dan met name uit de bordeaux, de bourgogne of loirestreek. Andere gebieden of andere landen telden niet mee. Noordelijker gelegen al helemaal niet, omdat de druivenrassen daar sowieso niet wilden groeien. Te weinig zon, te veel wind en de temperatuur bleef te laag. Door de komst van nieuwe druivenrassen en de ontwikkeling van nieuwe vinificatietechnieken is het tij gekeerd. Wijnbouw is nu ook in Nederland mogelijk. Vroeger alleen op uiterst beschutte plaatsen - tegenwoordig op grotere schaal. De vruchtbare bodem van de Achterhoek blijkt bij uitstek geschikt voor de teelt van wijndruiven. Menig Achterhoekse boer heeft dan ook het roer omgegooid en zich de kunst van het wijnmaken eigen gemaakt. Daarbij in eerste instantie geassisteerd door ingehuurde buitenlandse expertise. Elf wijnboeren hebben zich verenigd in een coöperatie en maken gezamenlijk hun wijnen. De andere wijnboeren produceren hun wijnen in eigen beheer, waarbij de ene wijnboer graag zijn kennis en kunde deelt met zijn collega elders in de streek.

Hoge kwaliteit
Na vier jaar groei zijn de druivenstruiken volwassen en worden er uitstekende witte, rode en rosé wijnen geproduceerd. De wijnboeren passen de techniek van beheerste snoei toe: te veel trossen aan de struiken geeft een te lage kwaliteit druivensap en te weinig trossen levert weer te weinig liters sap. Het is dus balanceren tussen kwaliteit en kwantiteit. De Achterhoekse wijnbouwers hebben klaarblijkelijk de juiste balans weten te vinden, want hun wijnen zijn al diverse malen met onderscheidingen bekroond. Tijdens de laatste nationale wijnkeuring hebben verschillende Achterhoekse wijnen zelfs bronzen en zilveren medailles in de wacht weten te slepen. Ook nationaal bekende wijnschrijvers zijn enthousiast over de kwaliteit van het product. De bekende wijnschrijver Gert Crum oordeelde: "Duitse, Franse en Spaanse wijnbouwers hebben er eeuwen over gedaan - wel duizend jaar - om tot het huidige kwaliteitsniveau te komen. Hier in de Achterhoek is in slechts ettelijke jaren een niveau bereikt waarop ze in Duitsland, in Frankrijk, in Spanje trots zouden zijn" en "Voetbalfans van De Graafschap worden "Superboeren" genoemd. Mijn voorstel is, in navolging daarvan, om de wijnproducenten in de Achterhoek "Superwijnboeren" te noemen."

Wijnroutes
Aan de hand van drie wijnroutes kan met de wijngaarden worden kennisgemaakt. Er zijn twee autoroutes en een fietsroute. De westelijke autoroute van 100 km loopt grofweg van Doesburg via Vorden naar Lochem en langs Zelhem terug naar Doesburg. Onderweg worden zeven wijngaarden aangedaan. De oostelijke autoroute gaat door de omgeving van Groenlo-Winterswijk en is zo'n zeventig kilometer lang met liefst tien wijngaarden aan de route. De fietstocht is een kleine dertig kilometer, gaat door het Montferland en het Duitse grensgebied en maakt gebruik van het systeem van fietsknooppunten dat begin 2009 in de Achterhoek zal zijn gerealiseerd. Op de website www.achterhoeksewijnen.nl zijn de drie routes te lezen én te downloaden. Geschikt voor je tomtom, garmin of gps-apparaat. Maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon printen.

Proeverijen en arrangementen
Vrijwel iedere wijngaard heeft bezoekmogelijkheden. Soms is men alleen open voor de verkoop van de wijn, maar in de meeste gevallen worden er aantrekkelijke arrangementen aangeboden inclusief proeverij van de verschillende soorten wijn. Een rondleiding door de wijngaard en de bottelarij hoort daar uiteraard bij! Je kunt er alleen of met je eigen partner naar toe, maar ook groepen zijn van harte welkom. De wijnboeren hebben interessante groepsprogramma's samengesteld waarbij het bezoek aan de wijngaard wordt gecombineerd met een uitstap in de omgeving. Op de wijnroutekaart en de website www.achterhoeksewijnen.nl wordt alle informatie vermeld.

Gratis wijnkaart
De kaart 'Achterhoekse wijnroutes' is gratis verkrijgbaar bij alle VVV's en de wijngaarden in de Achterhoek. Bovendien hebben veel VVV's elders in het land de kaart in voorraad. De kaart is ook aan te vragen bij het Achterhoeks Bureau voor Toerisme, tel. (0575) 51 93 30. Nog makkelijker is de kaart te bestellen via www.achterhoeksewijnen.nl.

Subsidie
Het project Achterhoekse wijnroutes is mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van de wijngaardeniers en de provincie Gelderland op grond van de subsidieregeling Sociaal Economisch Beleid.

Zutphen, december 2008
EOA/ea.