Ware run op spaardeposito's door kredietcrisis
11/12/2008 12:36
Independer
Het 'ouderwetse' spaardeposito is weer helemaal in. Uit onderzoek van Independer.nl blijkt dat in de maand november ruim 34.000 bezoekers (51%) informatie over een spaardeposito heeft opgevraagd, tegenover 33.000 bezoekers (49%) voor gewone spaarrekeningen. De interesse in deposito's is in de periode 1 januari 2007 - 1 december 2008 bijna verdubbeld (zie grafiek). Het gemiddelde bedrag dat men op een deposito wil zetten, ligt op dit moment eveneens hoog (38.000 euro).
De rente daalt snel en experts verwachten een verdere daling van de rente als gevolg van de recessie. Dat betekent dat rente op hypotheken, leningen maar ook spaargeld elk moment kan gaan dalen. Het einde van spaarrentes boven 5% (tot zelfs wel 6%) op dagelijks opvraagbare spaarrekeningen lijkt in zicht. Consumenten die op zoek zijn naar zekerheid over een hoge rente zetten daarom in grote aantallen hun geld op een deposito. Daarmee zet men het geld, maar ook het rentetarief voor een bepaalde periode vast. Momenteel is de hoogste rente op een tweejarig deposito nog 5,9%, maar bijvoorbeeld bij Rabobank is de rente op een tweejarig deposito de afgelopen weken al gedaald van 5% naar 3,15%. Gezien de snel dalende rentes op de geld- en kapitaalmarkt zijn verdere rentedalingen ook op deposito's aannemelijk.
Sinds het begin van de kredietcrisis zijn met name de spaartarieven van deposito's in eerste instantie omhoog geschoten. De internetspaarrekeningen volgden later en beperkter en op veel oudere spaarrekeningen wordt nog steeds niet meer dan 2% of 3% betaald. Dat de rente op spaardeposito's, ook door de grote banken, snel zijn verhoogd komt door de noodzaak van banken om in hoog tempo geld aan te trekken als gevolg van de kredietcrisis. Spaardeposito's hebben een vaste looptijd, dus heeft de bank voor die periode de zekere beschikking over het geld. Dat in tegenstelling tot een gewone spaarrekening waar het geld iedere dag vanaf gehaald kan worden.
Independer.nl adviseert consumenten om bij het langer vastzetten van spaargeld op de nieuwe garantieregeling te letten. De hoogte van de garantie ligt op dit moment (tot in ieder geval 7 oktober 2009) op 100.000 euro per rekeninghouder per bank, maar kan daarna mogelijk worden teruggedraaid naar het oude niveau van 20.000 euro per spaarder en 90% garantie over de volgende 20.000 euro. Spreiding van grotere bedragen over verschillende banken is daarom aan te bevelen.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
http://www.independer.nl