Gemeente Westervoort

U-routes voorkomen langdurig verkeersinfarct bij ernstig ongeval

Blauwe borden markeren netwerk van uitwijkroutes

Dit jaar nog worden alle snelwegen door de Stadsregio Arnhem Nijmegen voorzien van een netwerk van uitwijkroutes (U-routes). Als het verkeer op de snelweg voor langere tijd gestremd is, bijvoorbeeld doordat er verderop een ernstig ongeluk is gebeurd, worden weggebruikers via een uitwijkroute om het incident heengeleid. Het netwerk van uitwijkroutes is een van de verkeersmaatregelen van Beter Bereikbaar KAN (BBKAN).

Het gaat in de stadsregio om in totaal 23 uitwijkroutes, waaronder die in Westervoort. Ze liggen langs de A12, A50, A15, A73 en A325. Bij een ernstig ongeval of een andere langdurige stremming worden weggebruikers via een tekstkar of dynamisch route-informatiepaneel van de snelweg afgeleid. Ze krijgen dan het advies een bepaalde uitwijkroute te volgen. De uitwijkroutes beginnen onderaan de afrit en worden gemarkeerd door blauwe U-borden met een specifiek nummer, bijvoorbeeld U-83. Door de blauwe U-borden consequent te volgen worden weggebruikers om het incident heengeleid, terug de snelweg op. Totaal komen er in Nederland ruim 150 uitwijkroutes.

Onderdeel van aanpak bij ongevallen

De U-routes worden alleen in werking gesteld bij langdurige incidenten, bijvoorbeeld een ernstig ongeval of een gekantelde vrachtwagen. Ze zijn niet sneller dan de officiële route, en dan ook niet bedoeld om reguliere files te omzeilen. Om de U-routes goed te kunnen volgen, zijn de afgelopen maanden een aantal infrastructurele aanpassingen uitgevoerd. Denk aan het aanpassen van rotondes, zodat die ook begaanbaar zijn voor vrachtwagens en touringcars. Of de herprogrammering van verkeerslichten om indien nodig een groene golf te kunnen creëren. De uitwijkroutes maken deel uit van de zogeheten calamiteitenscenarios van BBKAN. Dit zijn protocollen waarmee de 22 wegbeheerders binnen de stadsregio onmiddellijk maatregelen kunnen nemen, zoals een wegafzetting, de inzet van verkeersregelaars en ingrepen om de snelweg zo snel mogelijk weer vrij te krijgen (incident managament). Behalve de inzet van lokale uitwijkroutes voorzien de calamiteitenscenarios van BBKAN ook in het instellen van regionale en nationale omleidingroutes.

Gecoördineerde omleiding

De U-routes zijn met name bedoeld voor lokaal verkeer of verkeer dat het incident al dicht genaderd is. Verkeer dat nog niet in de buurt is van het incident kan vaak tijdig via andere snelwegen omgeleid worden, via de regionale en nationale omleidingsroutes. Dankzij de U-routes blijft het verkeer gebundeld en wordt voorkomen dat automobilisten bij een incident alternatieve routes gaan zoeken door woonwijken. Bij het volgen van een U-route kan de automobilist het navigatiesysteem beter uitzetten.

Over BBKAN

De U-routes zijn onderdeel van het maatregelenpakket van Beter Bereikbaar KAN (BBKAN). Dit is het samenwerkingsverband van 22 wegbeheerders (20 gemeenten, Provincie Gelderland en Rijkswaterstaat) in de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Doel van BBKAN is het verkeer in de regio in beweging houden.

Dorpsplein 1 6931 CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl