van het eiwitgehalte in een voedingsmiddel
Experiment: Bepaling van het
eiwitgehalte in een voedingsmiddel
11 dec 2008 09:30 - 11 dec 2008 15:00
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Organisatie: Wageningen universiteit
In planten en dieren spelen eiwitten een belangrijke rol. Ze zorgen
voor de stevigheid in huid en bindweefsel, doen het zware werk in
spieren en maken als katalysator (enzymen) allerlei chemische reacties
mogelijk. Al het aardse leven wordt door de werking van eiwitten
draaiende gehouden. Mensen dragen meestal wel een vetvoorraad met zich
mee, maar eiwitten kunnen we niet als reservevoedsel in ons lichaam
opslaan. Eiwitten moeten we daarom elke dag eten. Hierdoor wordt de
voedingswaarde van voedingsmiddelen voor een groot deel bepaald door
het eiwitgehalte.
In dit practicum maken we er gebruik van dat alle eiwitten het element
stikstof bevatten. We gaan daarom de stikstofatomen losmaken uit de
eiwitmoleculen door ze om te zetten in ammoniak. Daarvan bepalen we
dan de hoeveelheid, zodat we door terugrekenen precies kunnen bepalen
hoeveel eiwit er aanwezig was. Deze methode is ruim een eeuw geleden
ontwikkeld door de Deense chemicus Kjeldahl. In zijn tijd bestond er
nog geen analyseapparatuur en moest elke analyse gedaan worden door
middel van een uitgebreid experiment.
Het losmaken van de stikstof uit het eiwit gaat nogal grof: we koken
een monster plantaardig of dierlijk materiaal met een mengsel van
zwavelzuur en waterstofperoxide. Hiermee kun je in principe een dode
muis omzetten in een liter heldere en kleurloze vloeistof. Na deze
destructie is het organische materiaal zo volledig afgebroken dat er
ook voor een forensic detective geen eer meer aan te behalen valt.
Deelnemers: Het experiment gaat alleen door met minimaal 2 deelnemers.
Er kunnen maximaal 6 personen meedoen. Wil je samen met klasgenoten
komen? Zorg dan dat iedereen zich apart opgeeft.
Doel: Het bepalen van het eiwitgehalte van een voedingsmiddel.
Niveau: vwo 5/6
Tijdsduur: 9:30-15:00
Handleiding: Je kunt de handleiding hier downloaden. Het is de
bedoeling dat je de handleiding van te voren hebt gelezen.
>> Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te
melden!
Meer over dit onderwerp
Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te
melden!