provincie zuid holland
Vergadering Gedeputeerde Staten 9 december 2008
---
VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 9 DECEMBER 2008
Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 9 december 2008. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.
Woningbouw Zwethof voor provincie onacceptabel
De gemeente Zoeterwoude mag van Gedeputeerde Staten op de locatie Zwethof geen woningen bouwen. De provincie heeft de gemeente er meerdere malen op gewezen dat de locatie in het Groene Hart ligt, buiten de grens voor te bebouwen gebied. Woningbouw op deze locatie is in strijd met het provinciale beleid.
Niettemin besloot de gemeenteraad van Zoeterwoude op 30 oktober 2008een bestemmingsplan voor dit gebied op te stellen. Statenleden Hillebrand, Blaauw en Loose (PvdA) vragen het College van Gedeputeerde Staten welke stappen er nu worden ondernomen.
Gedeputeerde Staten hebben het college van Burgemeester en Wethouders van Zoeterwoude erop gewezen dat de gewenste nieuwbouw buiten de bebouwde kom onacceptabel is. De locatie Zwethof zou volgens GS vanwege de ligging in het Groene Hart onderdeel moeten zijn van het nieuwe bestemmingsplan 'Landelijk gebied' dat de gemeente in voorbereiding heeft. Het college van GS is van plan om tegen het bestemmingsplan een zienswijze in te dienen. Daarin zet de provincie uiteen wat zij anders geregeld wil zien in het bestemmingsplan. Indien nodig zal de provincie een aanwijzing geven.
De volledige beantwoording van de vragen onder nummer 2215 is te vinden onder de Stateninformatie op www.zuidholland.nl.
Groene Hart provincies en rijkeens over structuurvisie
Gedeputeerde Staten van Zuid- en Noord-Holland en Utrecht zijn het eens over de ruimtelijke toekomst van het Groene Hart. In de Voorloper Groene Hart, een document dat dient voor de voorbereiding van een gezamenlijke structuurvisie, zijn mogelijkheden genoemd voor het tegenhouden van bodemdaling, klimaatbestendig waterbeheer, landbouw, woningbouw, herstructurering van bedrijventerreinen en recreatie.
Landbouw is een belangrijke economische factor in het Groene Hart. Daarom is een blijvend economisch perspectief voor deze sector noodzakelijk. Woningbouw behoort tot de mogelijkheden, mits de kernkwaliteiten van het landschap in tact blijven. Dat zijn een gevarieerd open veenweidenlandschap met rust en stilte.
Zuidwestelijke Randweg Gouda stap dichterbij
Gedeputeerde Staten hebben met de gemeente Gouda afspraken gemaakt over de aanleg van de N 207, de Zuidwestelijke Randweg Gouda. De afspraken gaan over financiën, de projectorganisatie, de planning en de procedures. De kosten zijn geraamd op 65 miljoen euro.
De provincie werkt samen met de gemeente Gouda en de gemeente Vlist aan de aanleg van de Zuidwestelijke Randweg in Gouda. De N 207 loopt nu door de bebouwde kom van Gouda. Deze weg wordt aangelegd om de leefbaarheid in Gouda te verbeteren en de Krimpenerwaard beter te ontsluiten. De werkzaamheden starten in de zomer van 2009. De weg moet klaar zijn in 2011.
Niet verstoren van ganzen geldt ook voor particulieren in foerageergebieden
Ook particuliere eigenaren met kleine percelen grond die liggen in de foerageergebieden, mogen op de gras- en bouwlanden geen overwinterende ganzen en smienten verontrusten of verstoren. Dit is voor particuliere eigenaren, die geen beheersovereenkomst hebben gesloten, niet anders dan voor agrariërs die dat wel hebben gedaan. Als zij schade ondervinden kunnen particulieren, mits hun perceel in een foerageergebied ligt, wel bij het Faunafonds om schadevergoeding vragen. De maatregel heeft geen betrekking op normale activiteiten die op een erf plaatsvinden.
Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de Statenleden Topper en Van Ginkel-de Graaf van de VVD-fractie.
De aanwijzing van foerageergebieden voor ganzen en smienten in de Krimpenerwaard is gepubliceerd in de huis-aan-huisbladen. Aan alle afdelingen van de land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) en alle Agrarische Natuurverenigingen is hierover een bericht gestuurd.
Gedeputeerde Staten hebben onlangs vijf gebieden aangewezen waar overwinterende ganzen kunnen foerageren. De agrariërs in die gebieden ontvangen een subsidie en eventueel een schadevergoeding, in ruil waarvoor de vogels met rust worden gelaten.
De volledige beantwoording van Statenvragen nummer 2219 is te vinden onder Stateninformatie op www.zuidholland.nl.
Geen actie van GS tegen beleid gewasbeschermingsmiddelen
Het College van Gedeputeerde Staten is niet van plan op korte termijn het toelatingsbeleid van gewasbeschermingsmiddelen aan de orde te stellen. Dit is een nationale aangelegenheid en heeft noch bij het Inter Provinciaal Overleg (IPO), noch bij het Huis van de Nederlandse Provincies in Brussel prioriteit.
Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de Statenleden Topper, Vermeulen en Van Dobben-de Bruin van de VVD-fractie.
De minister van Landbouw Natuurbeheer en Voedselveiligheid heeft de Tweede Kamer geschreven dat in Nederland toegestane middelen mogelijk uiterlijk in 2025 vervallen.Tot die tijd kan de agrarische sector werken aan alternatieven ter wille van een betere balans tussen landbouwkundig belang en duurzaamheid.
De volledige beantwoording van de Staten vragen nummer 2209 is te vinden onder Stateninormatie op www.zuidholland.nl.
Subsidies
Het College van Gedeputeerde Statenverleent de volgende subsidies aan:
de Gemeente Leiden ¤ 1.150.478,- voor het project'Transformatie Willlem de Zwijgerlaan'
de Stichting instandhouding van Molens in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden ¤ 1.066.020,25 voor het wegwerken van een restauratieachterstand
de Stichting Nationale Boomfeestdag ¤ 20.000,- voor het project Booomfeestdag 2008
Last onder dwangsom
De provincie kan bij overtredingen van wet- en regelgeving een last onder dwangsom opleggen. De overtreder kan de overtreding binnen een bepaalde termijn ongedaan maken. Als dat gebeurt wordt de last onder dwangsom ingetrokken.
Er is een last onder dwangsom opgelegd aan de firma Van Holst in Reeuwijk om een overtreding van de Wet milieubeheer ongedaan te maken.
Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22.
Provincie Zuid-Holland