Code Frijns vindt juiste balans

10/12/2008 15:00

Stichting Eumedion

10 december 2008. De Commissie Frijns heeft op een goede wijze de Code Tabaksblat geactualiseerd en gemoderniseerd. De veranderende maatschappelijke opvattingen over goed ondernemingsbestuur tussen 2003 (toen de Code Tabaksblat werd gepubliceerd) en 2008 reflecteren zich in de aangepaste code. De Commissie Frijns heeft daarbij op een knappe manier de machtsbalans tussen bestuur, raad van commissarissen en aandeelhouders in evenwicht weten te houden. Wel staan we nog aan het begin van een discussie over de structuur van het beloningsbeleid van het bestuur. Het is de taak van een volgende monitoring commissie om de uitkomsten van deze discussie op te nemen in een volgende versie van de corporate governance code. Dit stelt Eumedion, het corporate governance platform voor institutionele beleggers, in een eerste reactie op de vandaag verschenen Code Frijns (de nieuwe versie van de Nederlandse corporate governance code).

Eumedion vindt het met name positief dat beursgenoteerde ondernemingen uitgebreider verslag moeten doen van hun (strategische) risico's en het risicoprofiel. De huidige turbulentie op de financiële markten en de onzekerheid die dit geeft voor wat betreft investeringsbeslissingen en waarderingsvraagstukken tonen aan dat inzicht in risico's voor de belegger cruciaal is. Ook is het goed dat de corporate governance code nu voorschrijft dat een beloningsbeleid een zogenoemde claw back bepaling dient te bevatten. Verder waardeert Eumedion het dat de Commissie Frijns enkele nieuwe bepalingen heeft opgenomen over de gang van zaken in de aandeelhoudersvergadering. Zo mogen belangrijke wijzigingen in de statuten en voordrachten voor de benoeming van bestuurders en commissarissen niet meer gebundeld in stemming worden gebracht en moet op de agenda duidelijk worden aangebracht of een punt ter stemming wordt gebracht of alleen voor discussie is. De bepaling over de zogenoemde responstijd is voor Eumedion acceptabeler geworden: deze geldt alleen nog in het geval een aandeelhouder een strategiewijziging wil agenderen. De termijn van maximaal 180 dagen vindt Eumedion evenwel nog steeds te lang. Eumedion roept besturen dan ook op om slechts bij hoge uitzondering en goed gemotiveerd gebruik te maken van deze maximale responstijd.

Eumedion gaat ervan uit dat het kabinet spoedig de Code Frijns aanwijst als officiële na te leven gedragscode en dat het ook snel weer een nieuwe monitoring commissie formeert die de Code Frijns gaat monitoren op naleving.