Ingezonden persbericht


Persbericht, 9 december 2008

Basisscholen doen (huishoud)boekjes open: We komen écht geld tekort

Meer autonomie voor de basisschool. Dat was de bedoeling van de lumpsumfinanciering. Twee basisscholen laten in Didaktief zien dat er in de praktijk niets van terecht komt.

'Je kunt pas keuzes maken als je financiële ruimte hebt en die ruimte heb ik nog helemaal niet gehad', zegt een directeur. ´Bij alle directies binnen mijn bestuur leeft het gevoel dat er de afgelopen jaren alleen maar geld af is gegaan.´

'Scholen zijn te veel geld kwijt aan bovenschoolse besturen. Dat geld wordt onterecht onttrokken aan het onderwijs´, zegt een collega.

De Peetersschool in Amsterdam-Zuid en de Annie M.G. Schmidtschool in Oud-West gaan in Didaktief met de billen bloot. Zij publiceren deze maand hun huishoudboekjes, tot in detail: wat hebben ze het afgelopen jaar aan euro's binnengekregen en wat hebben ze uitgegeven?

Ze hebben inderdaad nauwelijks speling. De 'rijkeluisschool' in Amsterdam-Zuid toucheert weliswaar bijna 600 euro per kind per jaar aan ouderbijdrage; de Amsterdamse meester-doorsnee in Oud-West wordt gesponsord door stadsdelen en extra potjes van het ministerie.

Maar beide ontbreekt het aan geld om echt keuzes te maken. Vrijwel alle euro´s zitten vast in broodnodig personeel. Het is letterlijk sprokkelen voor leermiddelen, ict of verrijkingsmateriaal.

Hoe rijk is mijn basisschool? Het bestuur misschien, maar ik niet. Vergeet het maar!

Verder in Didaktief, deze maand:


- Docent kan etnische conflicten voorkomen


- Vroege selectie heeft ook voordelen

Voor meer informatie of een kopie van het artikel, neem contact op met: Redactie Didaktief, Molukkenstraat 200, 1098 TW Amsterdam. Telefoon: 020-5900099, e-mail: redactie@didaktief.nl. Internet : www.didaktief.nl.