Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


Mediaplatform VVJ en vakbonden eisen overlegde en respectvolle crisisaanpak in de mediasector

De VVJ en de vakbonden verbonden aan de mediahuizen, eisen de intrekking van de collectieve aanslagen bij Corelio en De Morgen die zijn aangekondigd. Aan de mediadirecties wordt gevraagd om vooraf grondig en sectoraal te overleggen over de aanpak van de verwachte recessie. Met dezelfde boodschap trok het Mediaplatform naar de Vlaamse minister-president Kris Peeters.

(Hieronder volgt de platformtekst die VVJ en vakbonden op 9 december hebben goedgekeurd:)

In de Vlaamse mediasector staan vele honderden banen op de tocht. Bij de VRT moeten 150 mensen weg. Corelio (De Standaard/Het Nieuwsblad) kondigde een collectief ontslag van 60 personeelsleden aan alsook de stopzetting van een pak tijdelijke contracten. Bij De Morgen is een collectief ontslag van 26 mensen (of 1 op 4 redactieleden) aangemeld. Die cijfers verhullen bovendien de nog veel grotere aantallen van kwetsbare freelancers die intussen worden afgeschreven.

Het Mediaplatform van VVJ en vakbonden is verbijsterd over de sociale bloedbaden die de jongste dagen in de mediasector werden aangekondigd. Stuk voor stuk gaat het om persoonlijke dramas. De saneringen verhogen bovendien nog de werkdruk van het overblijvende personeel, dat volgens eensluidende onderzoeken nu al gebukt gaat onder een veel te grote werklast. De inkrimpingen zijn overigens nefast voor de kwaliteit van het nieuws wat sommige mediaverantwoordelijken daarover ook mogen beweren. Op de koop toe dreigt de huidige saneringsgolf een serieuze hypotheek te leggen op het pluralisme in de Vlaamse pers, nu met name de toekomst van De Morgen als autonome krantentitel danig wordt gehypothekeerd.

Deze voorgenomen loodzware ingrepen in de personeelsbestanden, redactiekaders en nieuwskwaliteit vinden louter preventief plaats op een moment dat niemand enige zekerheid heeft over de toekomst. Overigens hebben alle mediabedrijven door de riante winsten die ze voorgaande jaren boekten meer dan voldoende buffers kunnen opbouwen om een eventuele conjunctuurterugval op te vangen.

Het Mediaplatform van VVJ en vakbonden eist daarom:


1. Volledige transparantie van de actuele toestand op financieel-economisch vlak van de diverse mediabedrijven en van de mediasector in het algemeen. Quid reclamecijfers, quid energiekosten, quid dividenden en oorlogskas, prognoses op welke basis.? Nattevingerwerk en paniekvoetbal zijn absoluut uit den boze. Dezelfde oefening moet gemaakt voor de sociale stand van zaken. Hoeveel contractuelen met welke statuten
(voltijds-deeltijds-tijdelijk-interim-stagiairs...), hoeveel freelancers, al dan niet valse zelfstandigen, loonkost management, cijfers over reëel gepresteerde arbeidstijd, saldo overuren?


2. Behoud van de werkgelegenheid op hetzelfde niveau in de hele mediasector. Intrekking van de aangekondigde herstructureringen (collectieve ontslagen en andere afvloeiingsoperaties). Verlenging van de lopende tijdelijke contracten die met name aan jongeren zijn gegeven.


3. Bijzondere aandacht voor enkele specifiek bedreigde groepen: Ø Freelancers die recht hebben op een minimum aan werkzekerheid en behoorlijke werkvoorwaarden via een standaardsamenwerkingscontract en eerlijke honoraria;
Ø Persfotografen, wier werk totaal overhaast en ongepast wordt doorgeschoven naar schrijvende journalisten die dit werk ook niet willen overnemen;
Ø Vijftigplussers op de redacties, die eens te meer het eerste slachtoffer dreigen te worden van de saneringsdrift van de mediadirecties.


4. Geen toename van de werkdruk. Een correcte toepassing van de arbeidstijdregeling en compensatie van elk overwerk.


5. Het volste respect voor de eigenheid en autonomie van redacties. Aanvaarding van redactiestatuten, inclusief de oprichting van redactieraden, als vertegenwoordiging van de redacties in hun verhouding met directies en hoofdredacties voor redactionele aangelegenheden.

Op korte termijn wil het Mediaplatform langs deze weg een globale en adequate aanpak van de actuele problemen die door de recessie zouden ontstaan.

Dat sluit een grondig debat over de toekomst van de pers in Vlaanderen niet uit. Dit moet plaatsvinden in een ernstig, sectoraal en gestructureerd overleg tussen de mediadirecties en het personeel, met de overheid als partner. De perspectieven moeten zijn, behalve de gezondheid van de mediabedrijven, respect voor alle personeelsleden en de vrijwaring van de nieuwskwaliteit en de persvrijheid in Vlaanderen.

Het Mediaplatform van VVJ en vakbonden richt dit eisenpakket in de eerste plaats naar de mediadirecties.
Tegelijk wordt dit bundel bezorgd aan de Vlaamse overheid, aan wie met aandrang wordt verzocht het te incorporeren in haar steunbeleid voor de pers, onder de vorm van stringente voorwaarden waarvan elke verdere steun afhankelijk is. Nieuwsmedia zijn en blijven immers economische producten met een fundamentele democratische waarde.

Voor het mediaplatform
Pol Deltour 0478/ 38 10 33
Lode Verschingel 0477/ 25 03 03