Universiteit Leiden

Venster op de Russische Wereld

De Russkiy Mir Foundation opent een Russisch instituut aan de Universiteit Leiden. De overeenkomst daartoe is op dinsdag 9 december ondertekend. De Foundation opent overal ter wereld Russische instituten bij onderwijsinstellingen om de Russische taal en cultuur te bevorderen.

Foto nieuwsbrief ondertekening

Onderwijsinstellingen
De instituten, zogenoemde Russian Centers, zijn in doel en functie goed te vergelijken met het Duitse Goethe Institut of het Franse Maison Descartes, die ook vestigingen over de hele wereld hebben. Een belangrijk verschil is volgens Jos Schaeken, hoogleraar Balto-Slavische talen en cultuurgeschiedenis, wel dat de Russkiy Mir Foundation zijn instituten nadrukkelijk aan onderwijsinstellingen wil koppelen. Russkiy Mir betekent Russische Wereld. `Deze organisatie wil de Russische taal en cultuur op een gestructureerde wijze bevorderen en is vooral geïnteresseerd in goed taalonderwijs. Die expertise vind je nu eenmaal eerder aan universiteiten.'

Foto ondertekening Afbeelding: Volgt.

Randstad
Het is een logische stap dat Rusland dergelijke instituten opricht. De meeste grote landen onderhouden naast diplomatieke contacten ook geïnstitutionaliseerde culturele connecties. Leiden is niet de enige universiteit in Nederland waar een instituut gevestigd wordt. Ook Groningen heeft er een. Schaeken: `Maar de Russen wilden absoluut ook een centrum in de Randstad hebben.' De keuze is op Leiden gevallen, omdat de opleidingen met Russisch in het curriculum, Slavische talen en culturen en Ruslandkunde, hier het actiefst zijn.

Afbeelding: Een van de banners op de site van de Russkiy Mir Foundation met een uitspraak van Dmitri Likhatsjov die de doelstelling van de Foundation kernachtig weergeeft.

Universiteitsbibliotheek
Voor de huisvesting van het Russisch Instituut is een uitstekende oplossing gevonden. In de Universiteitsbibliotheek (UB) is onlangs een ruimte vrijgekomen, toevallig in de studiezaal Slavistiek. Die wordt nu ingericht voor het instituut. `Juist op het moment dat we met de UB zouden gaan overleggen over de invulling van de ruimte, kwam het verzoek uit Rusland', zegt Schaeken. De Russkiy Mir Foundation zorgt voor de aanpassing en inrichting van de ruimte met computers. De universiteit hoeft alleen de ruimte ter beschikking te stellen.

Uitstraling
Het instituut ondersteunt uiteraard de Leidse expertise op het terrein van de Slavistiek en Ruslandkunde. `Maar ongetwijfeld zullen ook andere expertisegebieden kunnen profiteren van de aanwezigheid van het instituut', zegt Schaeken. `En het heeft een uitstraling naar buiten. Daarbij kun je denken aan (opfris)cursussen in de Russische taal, geschiedenis en cultuur in brede zin.'

Medewerkers

Dr. Egbert Fortuin, docent Russische taalverwerving, is namens de opleiding het nauwst bij de totstandkoming van het verdrag betrokken. `Behalve de kosten van de aanpassing van de ruimte en de computers schenkt de Foundation ook veel boeken', vertelt hij. `Daar zitten veel leermiddelen ter ondersteuning van het taalonderwijs bij en abonnementen op tijdschriften die wij tot nog toe niet in huis hadden.' De Foundation zorgt ook voor een aantal medewerkers die het instituut draaiende houden. Het gaat dan om ondersteunend personeel dat goed is ingespeeld op de vragen die aan het instituut gesteld kunnen worden. Schaeken: `Om hoeveel fte het zal gaan is nog niet bekend.'

A fbeelding: Omslag van het tijdschrift RusskiyMir.ru.

Academische vrijheid
De academische vrijheid staat bij Schaeken wel hoog in het vaandel: `Ik wil dat wijzelf kunnen bepalen wie er naar Leiden komen. Wij hebben tenslotte Ruslandkunde als opleiding en wij volgen de Russische politiek en machthebbers kritisch...' Die vrijheid is gewaarborgd. De Russkiy Mir Foundation wordt weliswaar op een indirecte manier gefinancierd door de Russische overheid, maar is een apolitieke instelling. Fortuin: `De financiering is vergelijkbaar met die door het Ministerie van OCW van het Nederlands Instituut in Ankara.'

Most
Schaeken wil de mogelijkheden van het Russisch Instituut proberen zoveel mogelijk te integreren met de activiteiten van de eigen opleidingen: `Dat zijn er al een heleboel. Ik denk daarbij vooral aan Most, onze studievereniging. Die organiseert ontmoetingen met schrijvers, debatten en allerlei sociale activiteiten. Die kunnen wij nu meer onder de paraplu van het Russisch Instituut gaan brengen.

Dinsdag 9 december is de overeenkomst ondertekend. De plechtige opening van het instituut verwachten Schaeken en Fortuin ergens in het komende voorjaar.