FNV: meer opleiding en betere beloning in nieuwe uitzendcao's

09/12/2008 15:02

FNV Vakcentrale

FNV Bondgenoten: meer opleiding en betere beloning in nieuwe cao's voor uitzendkrachten

Uitzendkrachten krijgen meer mogelijkheden voor opleiding. Dat is één van de afspraken in de nieuwe cao's voor uitzendkrachten die FNV Bondgenoten vandaag met werkgeversorganisaties ABU en NBBU is overeengekomen. Ook krijgen door de nieuwe cao's meer uitzendkrachten vanaf de eerste werkdag hetzelfde loon als hun collega's in vaste dienst.

Dat uitzendkrachten hetzelfde loon krijgen als hun vaste collega's is voor FNV Bondgenoten een belangrijk punt. In de NBBU-cao is dat geregeld. In de ABU-cao is de mogelijkheid daarvoor ingebouwd. De echte afspraak moet dan nog gemaakt worden in de zogenaamde 'inlenende' cao: de cao van het bedrijf waar de uitzendkracht werkt. Het maken van die afspraken is onderdeel van de Gewoon Goed Werk-campagne en daarmee één van de speerpunten van FNV Bondgenoten in het komende cao-seizoen.

De afspraken over de opleiding van uitzendkrachten passen ook binnen Gewoon Goed Werk. "Opleiding is en blijft voor veel uitzendkrachten de route om hun kansen te verbeteren. Daarom willen we, juist nu met een toenemende werkloosheid, flink investeren in opleiding in de uitzendbranche", zegt Marcel Nuyten, bestuurder van FNV Bondgenoten in de uitzendsector. De afspraken houd in dat er een landelijk loket komt waar uitzendkrachten hun opleidingsvragen kunnen stellen, voor zover dat niet bij het uitzendbureau kan. De uitzendbureaus zetten de komende twee jaar 5000 extra leer/werkplaatsen wegzetten, in de eerste plaats bedoeld voor uitzendkrachten met te weinig opleiding. Ook delen de uitzendbureaus minimaal 2500 ervaringscertificaten uit, die uitzendkrachten in de vorm van een officieel document erkenning geven voor in de praktijk geleerde kennis en opgedane ervaring. Het budget van het landelijk opleidingsfonds wordt verdubbeld en er komen programma's om de opleidingsactiviteiten van uitzendondernemingen uit te breiden. Daarin is met name aandacht voor groepen met een grote afstrand tot de arbeidsmarkt.

De cao-afspraken gelden voor 750.000 uitzendkrachten. De beloningsafspraken in de ABU-cao gelden voor twee jaar of worden geregeld in de cao van de inlenende bedrijven. De andere afspraken, waaronder die over opleiding en flexibiliteit van het uitzendcontract, gelden voor vijf jaar.

Bijzonder is dat via een referendum alle uitzendkrachten wordt gevraag om hun mening over de cao-afspraken te geven. De raadpleging wordt dus breder getrokken dan alleen de vakbondsleden, zoals gebruikelijk. Keuren de uitzendkrachten de nieuwe cao's goed, dan gaan de afspraken per 1 april 2009 in.





http://www.fnvbondgenoten.nl