PvdA Europees parlement


Impuls voor nucleaire ontwapening vanuit Europa

9 december 2008

Het gevaar van de verspreiding van nucleaire technologie is terug op de Europese politieke agenda. Gisteren omarmden de Europese ministers van buitenlandse zaken in Brussel initiatieven om de Europese strategie voor massavernietigingswapens te versterken. Vandaag sprak EU-buitenland coördinator Javier Solana op een conferentie over non-proliferatie, georganiseerd door de sociaal-democratische fractie PES in het Europees Parlement, de vastberadenheid uit in 2010 de mondiale consensus onder het Non Proliferatieverdrag te herbevestigen.

PvdA-europarlementariër Jan Marinus Wiersma, een van de initiatiefnemers van de conferentie, ziet het aanstaande presidentschap van Barack Obama in de VS als een unieke kans om nieuwe afspraken te maken over het reguleren van nucleair materiaal en ontwapening. Er is een window of opportunity om het ideaal van een atoomwapenvrije wereld te verwezenlijken, zegt Wiersma.

Invloedrijke diplomaten, zoals de Amerikaanse voormalig minister van buitenlandse zaken Henry Kissinger, hebben het idee van een wereld zonder kernwapens omarmd. Dat heeft enorme invloed gehad op het debat in de Verenigde Staten, zegt Wiersma. Er hangt een buzz rond het onderwerp.

Solana verwelkomde in zijn toespraak deze ochtend de nieuwe ideeën om het mondiale regime voor non-proliferatie, ontwapening én de toegang tot vreedzame nucleaire technologie nieuw leven in te blazen. De afspraken die de EU-lidstaten gisteren hebben gemaakt, zullen volgens hem de voortgang op elk van deze drie pijlers van het Non - Proliferativerdrag vergemakkelijken.

De concrete en financiële steun die de Europese ministers toezegden aan de internationale "brandstoftank" van de IAEA, de nucleaire waakhond in Wenen, is volgens Wiersma net het soort initiatief dat kan helpen de onderhandelingen over het verdrag weer vlot te trekken.

Sprekers op de internationale conferentie Peace and Disarmament, die vandaag in het Europees Parlement in Brussel plaats vindt, vertegenwoordigen alle belangrijke landen in het nucleaire debat. Het komt niet vaak voor dat je Europeanen, Amerikanen, Russen, samen met experts en diplomaten uit India, Japan, Iran en vele andere landen samen in één ruimte hebt om over zon controversieel onderwerp te spreken, zegt Wiersma.

Een van de sprekers op de conferentie is vanmiddag Joseph Cirincione, adviseur van Barack Obama, die in zijn boek Bomb Scare een historisch overzicht geeft van de ontwikkeling van nucleaire wapens en een lans breekt voor een vergaand verdrag dat nucleaire technologie onder internationaal toezicht stelt.