Gemeente Beverwijk


Bezoek minister Rouvoet aan Beverwijk

Minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin heeft op maandag 8 december in Beverwijk, bij het Fort bij St. Aagtendijk, een bezoek gebracht aan een aantal jongeren die in het kader van het project Schoolfort bij Herstelling aan de slag zijn. Hier doen ze gedurende de werkdag werkritme en -ervaring op. Er wordt rekening gehouden met hun leeftijd en capaciteiten. Hij werd kort rondgeleid door directeur Edward Neering en werkmeester Wil Lauwers van Herstelling. Daarna sprak hij uitgebreid met de jongeren, in leeftijd variërend van 15 tot 17 jaar oud. Rouvoet vertelde dat dit soort bezoeken hem veel leerde over de problematiek. Specifiek over de toegevoegde waarde van Schoolfort zei hij "Het is mooi dat jongeren, door naar school te gaan én te werken op de forten, kunnen kijken wat het beste bij ze past. Daarmee wordt schooluitval voorkomen."

Schoolfort
Vmbo-leerlingen die dreigen uit te vallen uit het schoolsysteem, kunnen sinds 2007 bij Schoolfort terecht. Na een succesvolle introductieperiode van twee jaar, bij het Brederocollege in Amsterdam-Noord, is dit programma beschikbaar voor leerlingen uit heel Amsterdam. De jongeren verrichten, aangepast aan de schooltijden, lichte onderhouds-werkzaamheden aan de forten van de stelling van Amsterdam. Zo doen ze discipline, nieuwe motivatie en een nieuw toekomstperspectief op. Het overgrote deel van de jongeren rondt na een tijdje de schoolopleiding alsnog succesvol af. In 2007 lag het succespercentage op ruim 80%.

Campussen
Het uitgangspunt van de regering is, dat werkloze jongeren binnen een half jaar naar school terugkeren of een baan hebben. Zo kunnen zij een diploma halen en met betaald werk een zelfstandig bestaan opbouwen. Dit verkleint de kans dat zij overlast gaan geven of crimineel worden. Voor een deel van de groep is het streven in 2011 campussen beschikbaar te hebben over het hele land. Schoolverlaters zonder baan die dreigen af te glijden naar ongewenst gedrag of criminaliteit, krijgen in een campus discipline en dagstructuur bijgebracht. Uitgangspunt hierbij is:
* jongeren brengen lange dagen door binnen de voorziening;
* ze wennen aan een werkritme;

* ze houden weinig tijd over om te vervallen in ongewenst gedrag;
* ze komen minder in aanraking met negatieve invloeden uit hun omgeving. Campussen richten zich op jongeren van 12 tot 27 jaar.

Stichting Herstelling
Stichting Herstelling is een uniek werkervaringsproject en werkt nauw samen met de Amsterdamse Dienst Werk en Inkomen. Jongens en mannen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt knappen bij Herstelling Forten de forten van de Stelling van Amsterdam op. Voor vrouwen en meisjes bestaat met Herstelling Horeca een gelijkwaardig traject in de Horeca, Catering en Dienstverlening. Vmbo-spijbelaars kunnen door hun school worden aangemeld bij Schoolfort. Diagnosecentrum de Zeehoeve brengt voor toeleiders de kansen en beperkingen van mensen scherp in beeld. Meer dan 400 deelnemers volgen zo jaarlijks een traject bij een van de vier onderdelen van Herstelling. Op die manier wennen zij (weer) aan werk en krijgen zij de kans te leren met hun handen. Zo zorgen zij er ook voor, dat een werelderfgoed in goede staat wordt doorgegeven aan toekomstige generaties.