Nieuwe aanpak helpt bij opsporing voedselgerelateerde uitbraken norovirus
09 december 2008 - nieuwsbericht
Van het norovirus krijgen jaarlijks 500.000 mensen buikgriep. Zo'n
1.000 mensen komen hierdoor in het ziekenhuis. Het virus is zeer
besmettelijk. In ongeveer 10 à 15 procent van alle buikgriepgevallen
wordt de besmetting overgebracht via het voedsel. Het voedsel kan al
besmet zijn in een stadium ver voordat het de consument heeft bereikt.
In dat geval is, bij een uitbraak veroorzaakt door het norovirus, de
bron moeilijk op te sporen. De bron kan bijvoorbeeld een geïnfecteerde
fruitplukker zijn. Het RIVM heeft daarom, in opdracht van bureau
Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), een aanpak
ontwikkeld. Met deze aanpak kunnen dergelijke uitbraken, als gevolg
van een besmetting die in een vroeg stadium in de voedselketen is
ontstaan, snel worden getraceerd. Ook is het beter mogelijk de
oorzaken van uitbraken te achterhalen. Hierdoor kan de VWA gerichte
maatregelen nemen om het aantal infecties terug te dringen.
De nieuwe aanpak kan nog meer succes hebben wanneer gebruik wordt
gemaakt van nationale en internationale databanken met gegevens over
uitbraken van buikgriep. Ook zou nader onderzoek moeten worden gedaan
naar de vraag welke norovirusstammen de meeste uitbraken veroorzaken.
Dit adviseert de VWA aan de beleidsverantwoordelijke ministeries.
Meer informatie
* Aanbiedingsbrieven aan VWS, LNV, en IG VWA en het Advies van het
Bureau Risicobeoordeling `Beter herkennen van voedselgerelateerde
explosies van het norovirus'
* Rapport 'Identification and monitoring of viral food-borne
outbreaks'
* Review 'Viruses transmitted through the food chain: a review of
the latest developments'
* Rapport 'Food related viral infections: investigating the
possibilities for effective control'
Voedsel en Waren Autoriteit