Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 8 december 2008

*Betreft: "GM-soja en gezond verstand gaan niet samen!"

Actie bij
Conferentie over Genetisch Gemanipuleerde Soja 'Creating common sense on GM-soy'*

Dinsdag 9 december vindt in Amsterdam bij zalencentrum Aristo een protest plaats bij een conferentie met vertegenwoordigers van Solidaridad, Wereldnatuurfonds (WWF), de Universiteit van Wageningen en van de soja-industrie. Deze organisaties bespreken de mogelijkheden van duurzaam beheren van genetisch gemodificeerde (GG) soja. Volgens de website van de conferentie: 'De uitkomst van het debat kan gebruikt worden door beleidsmakers overal ter wereld om sojaproductie duurzamer te maken.'(1) Het is voor het eerst dat NGO's publiekelijk hun medewerking verlenen aan de acceptatie van gg soja. Gezien de desastreuze gevolgen van de (gg) soja teelt voor grote delen van Latijns Amerika is hun stellingname een verwerpelijke poging tot 'greenwash', het verlenen van een groen imago aan schadelijke praktijken. Deze boodschap wordt bij de ingang van de conferentie overgebracht door ongeveer 15 personen en een spandoek met de tekst 'Land reforms! NO steakholder conferences'. De 'spelfout' en het plaatje van een zakenman die een steak en campesino verorbert, verwijzen zowel naar de vleesconsumptie die de achterliggende oorzaak is van de soja-ellende, als naar de vette winsten die door de soja-industrie worden gemaakt over de ruggen van de kleine boeren in het zuiden.

Genetische manipulatie is een van de omstreden onderwerpen binnen de Round Table for Responsible Soy, een internationaal initiatief van sojaproducenten, handelaren, voedingsindustrie, financiële instellingen en een aantal maatschappelijke organisaties(2). Door op zit punt een compromis te vinden hopen de organisatoren de het gm-soy debate de zogenaamde 'verantwoordde soja' op de Europese markt te versnellen. De productie en het gebruik van gg soja worden vooral niet als politiek onderwerp benaderd: 'De beleidscontext is een constante factor op korte termijn en geen onderwerp van discussie of aanbevelingen'. Iedere zinnige discussie over het onderwerp is bij voorbaat uitgesloten.(3)

Er zijn meerdere argumenten tegen het toelaten van GG-soja:

Genetische manipulatie:
De introductie van GM-gewassen wordt geheel gestuurd door de zaadproducenten. Dat zijn dezelfde bedrijven die de bijbehorende bestrijdingsmiddelen leveren. Voor het grootste deel is dat Monsanto met onkruidverdelger Round-Up en de 'Roundup-ready' sojaboon. Ondanks de mooie beloftes is met de introductie van gg soja het gebruik van verdelgingsmiddelen juist drastisch toegenomen. Het belangrijkste argument voor gebruik van gg soja is de hogere opbrengst. In de praktijk doet de GG-soja het echter veel minder als verwacht. De kosten nemen alsmaar toe, maar de gemiddelde opbrengst is in veel gevallen kleiner is dan die van conventionele gewassen.(4) Terwijl nog altijd volop wordt gespeculeerd over allerlei mogelijke toepassingen van GG gewassen, geeft de harde realiteit van de sojateelt in Zuid Amerika een minder rooskleurig beeld. De enige relevante vraag die resteert is WAAROM de introductie van GG-soja nog niet is gestaakt....

Soja
De huidige productie van soja heeft vele negatieve sociale en ecologische gevolgen, daar zijn bijna alle betrokken organisaties en bedrijven het over eens. Kern van het probleem is het overweldigende volume van de productie en de grootschalige monoculturen. De enige oplossing is terugschalen, zodat er weer land vrijkomt voor de kleine boeren, de lokale voedselproductie en de natuur. Het instellen van een vrijwillige certificering door de sojaproducenten heeft geen enkel effect op de groeiende vraag naar soja. Bedrijfsleven en sommige NGO's binnen deze conferentie vinden terugschalen onrealistisch. Maar de realiteit is wel dat vele kleine boeren die hun land en bron van bestaan kwijt zijn geraakt deze nog altijd terug willen. Realiteit is ook dat de inwoners van de 'Soja-Republieken' ook graag weer gezond voedsel willen kunnen eten, op veilige afstand van de Roundup-Ready-sojavelden. Realiteit is dat verreweg de meeste soja wordt gebruikt voor de vleesindustrie ­ dde minst efficiënte manier om mensen te voeden. De Chinese en Indiase bevolking begint het Westers voedingspatroon zelfs te kopiëren, in het Westen zijn we echter niet in de positie om hier bezwaar tegen te maken. Doorgaan met het huidige volume van de productie en export naar Europa is neo-koloniaal en pervers.

Round Table on Responsible Soy
Officieel maakt de conferentie vandaag geen onderdeel uit van de Round Table on Responsible Soy. Maar Solidaridad en het WWF, die het initiatief voor dit internationale debat in Amsterdam namen zijn beide actief betrokken bij de Round Table. Een geslaagd resultaat van deze besprekingen zal het proces bij de Round Table proces vereenvoudigen.
Kijkend naar de deelnemers en de beperkte doelstellingen van de RTRS kunnen wij ons niet voorstellen dat hun initiatief tot positieve resultaten zal leiden. Het inperken van de sojaproductie en -export hoort niet tot de doelen van de RTRS. De grootgrondbezitters praten niet over landhervorming, de handel heeft het niet over inperkingen van het exportvolume en Europa's grootste slager zal evenmin beginnen over het inperken van de vleesconsumptie. Maar zolang ze aan de Round Table aanschuiven kunnen ze zeggen dat ze iets doen aan de overduidelijke sociale en ecologische problemen. Dat is de essentie van 'greenwashing' en ook het GG-soja-debat in Amsterdam is hier een onderdeel van.

Voor landhervorming, voedselzekerheid en het recht op een gezonde leefomgeving zonder landbouwgif.

A SEED Europe.
Corporate Europe Observatory

**********