Hulpverleningsdienst Groningen


Regio Groningen maakt zich op voor grote evacuatieoefening
Gepubliceerd: 03 december 2008, 15:27

Paterswoldse- en Hoornsemeer toneel van overstroming door dijkdoorbraak

Dinsdag 9 december aanstaande organiseert Crisismanagement Groningen een omvangrijke en complexe calamiteitenoefening op en rondom het Paterswoldse- en Hoornsemeer. De eerste oefeningactiviteiten starten in de ochtend en de oefening duurt tot omstreeks 23.00 uur. Aan de oefening doen in totaal meer dan duizend hulpverleners, figuranten en ondersteuners mee. Het is daarmee de grootste rampenoefening die ooit in de regio Groningen heeft plaatsgevonden.

Evacuatie na dijkdoorbraak

Brandweer, politie en geneeskundige hulpverlening (waaronder ambulances en het Mobiel Medisch Team) gaan de evacuatie en redding beoefenen van grote groepen mensen na een overstroming door een plotselinge dijkdoorbraak. Ook defensie, het Nederlandse Rode Kruis, Reddingsbrigade Nederland, de gemeenten Haren en Groningen, de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze & Aa's, het Martiniziekenhuis een verzorgingstehuis doen aan de oefening mee. In totaal worden meer dan 400 hulpverleners beoefend. 350 figuranten en ruim 100 Lotusslachtoffers zorgen voor een zo realistisch mogelijke oefensituatie. Naast de overstroming en evacuatie, zullen de hulpverleners te maken krijgen met een aantal complicerende incidenten.

Taskforce Management Overstromingen

Het belangrijkste oefendoel voor de deelnemers is het opdoen van kennis over en ervaring met een grootschalige evacuatie tijdens een overstroming. De oefening is voor de regio Groningen het sluitstuk van het landelijke themajaar overstromingen, onder regie van de Taskforce Management Overstromingen (TMO). De ervaringen tijdens de oefening zullen worden gebruikt voor het verder ontwikkelen van evacuatieplannen.

Oefengebied

Een aantal horecagelegenheden en paviljoens rondom het meer is dinsdagavond 9 december in gebruik als oefenlocatie. Ook recreatiegebied de Lijte aan de Meerweg en het scoutingeiland aan de Hoornsedijk worden gebruikt. Naast de oefenlocaties rondom het meer, krijgt ook een aantal eilanden een oefenbestemming.

De Groninger hulpdiensten krijgen bij de inzet hulp van defensie. Zo zal bijvoorbeeld in samenwerking met de waterschappen een nooddijk worden aangelegd en gaat een eenheid van de genie in Haren een noodweg aanleggen waar de hulpverleningsvoertuigen gebruik van kunnen maken.

Opvangen & verzorgen, ziekenhuis en zorgcentrum

De gemeenten Haren en Groningen verzorgen de opvang en registratie van de evacués. De evacués worden opgevangen in sporthal "De Bam" in Haren en in de Vensterschool in Hoogkerk. De aansturing hiervan vindt plaats in het gemeentehuis in Haren en bij de DIA van de gemeente Groningen aan de Kreupelstraat. De gemeenten worden daarbij ondersteund door het Nederlandse Rode Kruis. Voor evacués die hulp nodig hebben omdat ze in het scenario iets erg hebben meegemaakt of gezien, wordt op de opvanglocaties gezorgd voor psychosociale nazorg. Ook worden evacués opgevangen in het Heijmanscentrum in Groningen. De "gewonden" (Lotusslachtoffers) zullen met ambulances worden overgebracht naar het Martiniziekenhuis.

Verkeersmaatregelen

Op 9 december worden rondom het oefengebied verschillende verkeersmaatregelen genomen. Zo is de Meerweg tussen Haren en Paterswolde tussen 15.00 en 23.00 uur in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer, met uitzondering van (brom)fietsers en aantoonbaar bestemmingsverkeer. Verkeer richting Haren/Groningen/Assen wordt omgeleid via route 5 (Groningen) of route 3 (Eelde). Het verkeer vanaf de A28 wordt omgeleid via de afslag Eelde/De Punt (route 2).

De Hoornsedijk is op dinsdag 9 december van 15.00 uur tot 23.30 uur afgesloten voor alle verkeer, met uitzondering van (brom)fietsers, aantoonbaar bestemmingsverkeer en bewoners.

In verband met het aanrijden van de hulpverleningsvoertuigen wordt op de A28 tussen Groningen en Haren in beide rijrichtingen een tijdelijke snelheidsbeperking ingesteld. Vanaf 18.00 uur vertrekken de voertuigen van brandweer, politie en geneeskundige diensten vanaf het Hampshire Hotel in Groningen-Zuid naar de oefenlocaties. Dit zal gebeuren met gebruik van optische- en geluidssignalen, onder begeleiding van motoragenten. Bij het Martiniziekenhuis in Groningen zal dinsdagavond veel activiteit zijn van ambulances die (onder politiebegeleiding) "slachtoffers" overbrengen naar de spoedopvang.

Grootschalig oefenen in de regio Groningen

Naast de vele reguliere oefeningen, vindt ieder jaar onder de vlag van Crisismanagement Groningen een grootschalige multidisciplinaire rampenoefening plaats waar alle Groninger hulpdiensten, overheden en andere organisaties aan meedoen. Vorig jaar in december werd grootschalig geoefend op- en rond het Chemiepark in Delfzijl. Eind 2006 vond een grote, multidisciplinaire oefening plaats op de snelweg A7, nabij Scheemda. Toen was een omvangrijke kettingbotsing in dichte mist het scenario.

Informatie voor de pers:

Mediavertegenwoordigers die bij de oefening aanwezig willen zijn, dienen zich van tevoren aan te melden. Aanmelding kan tot maandag 8 december a.s., 17.00 uur. Bij aanmelding graag doorgeven: naam, organisatie (medium), functie & e-mailadres.

Bij het bezoek aan het oefengebied moeten de mediavertegenwoordigers een NVJ-perskaart of een pers-hes dragen.

Briefing, uitleg scenario en locaties voor de aanwezige media start op 9 december om 17.45 uur. Locatie perscentrum: De Paalkoepel, Meerweg 225 in Haren.

Meer informatie & accreditatie: Cyriel Hamstra, stafsectie Voorlichting & Communicatie van de Hulpverleningsdienst Groningen. Telefoonnummer: (050) 367 4147. E-mail: c.hamstra@hvd.groningen.nl