Vereniging van Effectenbezitters


VEB verzoekt Ondernemingskamer om spoedige zitting inzake ASMI

De VEB heeft de Ondernemingskamer (OK) van het Gerechtshof Amsterdam verzocht nog deze maand een zitting te plannen over de gang van zaken bij ASMI. Na bijna een half jaar overleg achter de schermen is het de hoogste tijd dat de discussie over de toekomst van het bedrijf weer in de openbaarheid plaatsvindt.

Al geruime tijd laten enkele institutionele beleggers en de VEB zich kritisch uit over het beleid en de gang van zaken bij chipmaker ASMI uit Bilthoven. Toen enkele institutionele beleggers voor de algemene vergadering van aandeelhouders van 21 mei 2008 een nieuw agendapunt agendeerden, te weten een stemming over het huidige bestuur, oefende de stichting Continuïteit kort daarvoor haar optierecht uit, verkreeg daarmee preferente aandelen en werd in een klap de grootste aandeelhouder van de onderneming. Van deze beschermingsconstructie wordt naar mening van de VEB gebruikt gemaakt in strijd met de Code Tabaksblat. Twee institutionele beleggers en de VEB stapten daarop naar de OK met het verzoek om een onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij bestuur en raad van commissarissen en voorts om de stichting het stemrecht op haar aandelen te ontnemen. Dat eindigde op 20 mei 2008 in een beschikking van de OK waarbij partijen in de gelegenheid werden gesteld met elkaar in overleg te komen. ASMI zou namelijk onder voorwaarden bereid zijn haar verlieslijdende front-end activiteiten te verkopen. Concurrent Applied Materials zou interesse hebben getoond voor een bedrag van 400 à 500 miljoen dollar.

Inmiddels weten we uit een kort persbericht van 14 november 2008 dat alle contacten met Applied Materials zijn verbroken. Hoe het verder moet met ASMI is onbekend. Beleggers hebben - gegeven de scherpe koersdaling na 14 november - weinig vertrouwen meer in ASMI. Wederom stellen bestuur, raad van commissarissen en de stichting nu dat zij een verder uitstel van de OK wensen om met twee institutionele beleggers te overleggen over mogelijke oplossingen, alvorens de OK oordeelt over mogelijk wanbeleid bij ASMI hetgeen een onderzoek zou rechtvaardigen. Dit is ondertussen het vierde verzoek om uitstel.

Voor de VEB is maat echter vol. Het lange wachten op de aangekondigde oplossing is niet beloond. De onderneming hult zich al maandenlang in een stilzwijgen over alternatieve scenario's. De VEB wil dan ook dat de OK spoedig oordeelt over het verzochte onderzoek en de onmiddellijke voorzieningen. Indien er daadwerkelijke ontwikkelingen te melden zijn die de toekomst van ASMI in een ander licht zetten, dan is het aan de raad van bestuur daar dan eindelijk maar eens helderheid over te verschaffen. Een zitting bij de OK is hiervoor een geschikt podium.

Vereniging van Effectenbezitters