Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Motie Van Miltenburg (Kamerstukken II 2008/09, 31550, nr. 6)

Motie Van Miltenburg (Kamerstukken II 2008/09, 31550, nr. 6)

Kamerstuk, 8 december 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ/KZ-U-2899300

Datum 8 december 2008
Betreft motie Van Miltenburg ((Kamerstukken II 2008/09, 31550, nr. 6)

Geachte voorzitter,
Tijdens de plenaire behandeling van de wijziging van de Invoerings- en aanpassingswet Zorgverzekeringswet in verband met voortzetting van de subsidiëring van de MEE-organisaties heeft mevrouw Van Miltenburg een motie ingediend (Kamerstukken II 2008/09, 31550, nr. 6). In deze motie wordt de regering verzocht het mogelijk te maken dat ook mensen met een intramurale indicatie (ZZP) voortaan een beroep kunnen doen op de diensten van MEE en dat dit ook actief kenbaar wordt gemaakt aan deze mensen. Ik heb met uw Kamer van gedachten gewisseld over deze motie. En ik hecht eraan u nogmaals aan te geven hoe ik voornemens ben deze motie uit te voeren als die door de Kamer zou worden aanvaard.

MEE-diensten zijn niet begrensd tot cliënten met een extramurale vorm van zorgverlening. Zij het dat daar wel de nadruk ligt. Ook mensen met een intramurale indicatie kunnen nu echter al voor MEE-ondersteuning in aanmerking komen.
Zoals ik in mijn mondelinge reactie al heb gezegd wil ik de motie niet beschouwen als een uitnodiging om iedereen met een intramurale indicatie zo veel mogelijk gebruik te laten maken van MEE-ondersteuning. Ik ben wel van mening dat MEE-doelgroepen met een intramurale indicatie niet van MEE-ondersteuning mogen zijn uitgesloten. Bij intramurale zorgverlening, ook in geval van volledig pakket thuis, heeft de instelling immers ook een belangrijke rol. Daarnaast heb ik gewezen op de budgettaire consequenties. Cliëntenorganisaties en MEE heb ik al eerder gevraagd om met een voorstel te komen om bij de komst van de zorgzwaartepakketten ondersteuning te bieden bij het opstellen van een zorgplan, in het bijzonder voor die cliënten die dit niet (meer) zelf kunnen en die hiervoor geen beroep kunnen doen op mensen uit hun familie of netwerk. Hiervoor heb ik ook incidenteel middelen gereserveerd bij de invoering van de zorgzwaartebekostiging (10 miljoen euro voor 2009). In dat licht zie ik ook uw verzoek om de cliënten actief te informeren.

Met deze interpretatie van de motie zou ik deze, als uw Kamer deze zou aannemen, beschouwen als ondersteuning van mijn beleid.

Hoogachtend,

de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker