Monitoring extra cellular fluid volume during renal function measurement
Datum: 08 december 2008
Promotie: F.W. Visser, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5,
Groningen
Proefschrift: Monitoring extra cellular fluid volume during renal
function measurement
Promotor(s): prof.dr. G.J. Navis
Faculteit: Medische Wetenschappen
Zout eten voor dikke mensen gevaarlijker dan voor slanke mensen
Veel zout eten vergroot de kans op hoge bloeddruk en hart- en
vaatziektes. Maar hoe kan dat eigenlijk? Er is op dit vlak nog maar
weinig onderzoek verricht, vooral omdat de totale zouthoeveelheid van
het lichaam moeilijk te meten is.
Folkert Visser ontwikkelde een methode om de totale zouthoeveelheid
vast te stellen. Daarbij wordt niet het zoutgehalte zelf gemeten, maar
de vloeistof waarin zout in het lichaam is opgelost: het
extracellulair volume. Met behulp van de methode kan nader onderzoek
worden gedaan naar de precieze invloed van het eten van veel zout.
Een opmerkelijke ontdekking van Visser is dat het eten van zout voor
dikke mensen ernstiger gevolgen heeft dan voor slanke mensen. Bij een
gelijke verhoging van het zoutgebruik stijgen de hoeveelheid zout in
het lichaam en het extracellulair volume bij dikke mensen meer dan bij
slanke mensen. Dit komt doordat dikke mensen meer vocht vasthouden. Al
langer was bekend dat dikke mensen een hogere kans lopen op hart- en
vaatziektes wanneer hun zoutgebruik toeneemt. Het onderzoek van Visser
lijkt dit mechanisme te verklaren.
Folkert Visser (Dokkum, 1980) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij
verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Nefrologie van het
Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen
onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de
Nierstichting en Unilever. Visser is nu in opleiding tot internist in
het Deventer Ziekenhuis.
Rijksuniversiteit Groningen