Nederlands Vaccinatie Instituut


Vaccins nieuwe stijl geven betere respons

zondag, 07 december 2008

Een nieuwe vaccintechnologie, ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen, zou mogelijk voor een 'revolutie' in de ontwikkeling van vaccins kunnen zorgen. Het technologieplatform, dat de naam 'InVacc' heeft gekregen, is een verbetering van de huidige DNA-vaccins en genereert nieuwe vaccins met sterk verbeterde eigenschappen.

Het platform bestaat uit een keten van aminozuren die gekoppeld is aan een gen van het virus waartegen wordt ingeënt. Deze genetische cocktail wordt dan toegevoegd aan een drager van het DNA: een verzwakt adenovirus. Deze drager kan DNA wel cellen inbrengen, maar het virus kan zich niet voortplanten. Omdat het lichaam adenovirussen vaak ziet, wordt het adenovirus-gebaseerde vaccin snel opgemerkt. Geïnjecteerd in het lichaam zorgt het vaccin voor een bredere en meer agressieve immuunrespons, waardoor het immuunsysteem de ziekte snel kan opsporen en vernietigen als het nodig is.

Goed resultaat bij muizen

De nieuwe technologie is vooralsnog alleen nog maar getest bij muizen. De resultaten van die tests waren volgens de betrokken wetenschappers veelbelovend: het vaccin bood weerstand tegen verschillende giftige griepstammen. Projectleider professor Jan Pravsgaard Christensen: 'Het platform heeft in onze recente tests bewezen zeer effectief te zijn en een enorm potentieel te hebben. In principe kunnen vaccins van dit type gebruikt worden voor het inenten tegen een reeks van dodelijke virussen, bacteriën en andere pathogene agentia, zelfs voor het genezen van bepaalde kankers.'

Krachtige immuunrespons

Belangrijkste voordeel van de nieuwe technologie is dat het platform snel (minder dan 3 dagen) een brede en zeer krachtige immuunrespons opwekt. In tegenstelling tot veel vaccins, activeert InVacc de zogenoemde CD4 + T cellen van het immuunsysteem, die het overige immuunsysteem stimuleren om cellen aan te vallen. Om redenen die nog niet geheel opgehelderd zijn, verhoogt het activeren van de CD4 + cellen de immuunrespons.

Het onderzoeksteam is op dit moment op zoek naar steun van internationale fondsen om het project naar een volgende fase van ontwikkeling te leiden zodat zij uiteindelijk, hopen zij, klinische studies kunnen verrichten.

Bron:

Universiteit van Kopenhagen