Stedelijk Gymnasium Nijmegen wint NK debatteren voor scholieren

06/12/2008 18:27

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

Leiden - Het Stedelijk Gymnasium Nijmegen is zaterdag 6 december in Leiden Nederlands Kampioen debatteren geworden tijdens het Nederlands Kampioenschap debatteren voor middelbare scholieren 2008. De school kreeg uit handen van Roderik van Grieken, directeur en oprichter Nederlands Debat Instituut, de wisselbeker. Het Stedelijk Gymnasium Nijmegen versloeg tijdens de finale het SG Twickel uit Hengelo.

De finalisten debatteerden in de Hooglandse kerk over de stelling 'Politieke partijen die de grondrechten willen afschaffen mogen niet deelnemen aan de verkiezingen (er zitten grenzen aan de democratie)'. De gehele dag debatteerden 34 scholen over diverse stellingen. De scholen kwalificeerden zich voor de finale tijdens drie landelijke voorronden waar in totaal 100 scholen aan deelnamen. Het is de 11e keer dat het NK Scholieren wordt georganiseerd.

Onder toeziend oog van honderden toeschouwers uit het hele land debatteerden de finalisten tegen elkaar. Tijdens de vier debatronden voorafgaand aan het finaledebat kwamen stellingen aan bod binnen het toernooithema 'grondrechten', zoals: 'Kinderarbeid moet worden toegestaan' en 'De overheid moet stoppen met het bewaren van surf- en belgedraggegevens'.

Het NK debatteren is mede mogelijk gemaakt door toernooipartners Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Hivos, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Platform Mensenrechten Educatie, Gemeente Leiden, Universiteit Leiden, Eigenwijzer, Krant in de Klas en Oikocredit.

De finale was het hoogtepunt van een toernooi dat in september begon met debattrainingen op 100 scholen waaraan meer dan 3.000 scholieren deelnamen. Na voorselecties op de scholen werden in november drie voorronden gehouden alwaar de 34 beste teams werden geselecteerd. Het NK Scholieren wordt jaarlijks door het Nederlands Debat Instituut georganiseerd om het debat als educatieve methode binnen het onderwijs te stimuleren.

http://www.debatinstituut.nl