Ingezonden persbericht
Persbericht

VIER DEBUUT-FILMS GENOMINEERD VOOR DE EUROPEAN DISCOVERY 2008

Uitreiking tijdens de European Film Awards Ceremony zaterdagavond 6 december 2008, Kopenhagen

Ook dit jaar reikt de European Film Academy aan een filmregisseur de EUROPEAN DISCOVERY AWARD uit voor het beste speelfilmdebuut. De vier genomineerde films zijn uitgekozen door de filmjournalisten Dana Linssen (Nederland), Julia Teichmann (Duitsland) en Rull Tendinha (Portugal) ­ allen aangesloten bij de FIPRESCI (Internationale Federatie van Film Critici) ­ en de EFA Board leden Pierre-Henri Deleau (Frankrijk) en Stefan Laudyn (Polen). De 1800 leden van de European Film Academy zullen de uiteindelijke winnaar aanwijzen. De winnaar wordt zaterdagavond 6 december 2008 tijdens de European Film Awards Ceremony in Kopenhagen, Denemarken bekendgemaakt. De genomineerde films zijn:
HUNGER, UK
Regie: Steve McQueen
Scenario: Enda Walsh en Steve McQueen
SNIJEG (Snow), Bosnia and Herzegovina / Germany / France / Iran Regie: Aida Begi
Scenario: Aida Begi en Elma Tataragi
www.mamafilm.ba
TATIL KITABI (Summer Book), Turkey
Scenario en regie: Seyfi Teoman
TULPAN, Germany / Switzerland / Kazakhstan / Russia / Poland Regie: Sergey Dvortsevoy
Scenario: Sergey Dvortsevoy en Gennady Ostrovskiy
www.the-match-factory.com/tulpan.html

In HUNGER, die in Cannes dit jaar de Camera d'Or won, wordt verslag gedaan van de zeer roerende gebeurtenissen rondom de hongerstaking van IRA-gevangenen onder leiding van Bobby Sands, in 1981 in de Noord Ierse Maze-gevangenis. Een tijdloos onderzoek van wat er gebeurt als lichaam en geest tot het uiterste getergd worden.
SNIJEG volgt de overwinnaars in het door oorlog verscheurde Bosnische dorp Slavno. De eerste sneeuw toont dat het leven in dit geïsoleerde dorp niet zonder risico's is. Tijdens het Filmfestival van Cannes kreeg de film de Grand Prix van de Semaine de la Critique en was tevens de openingsfilm van het Sarajevo Film Festival. In TATIL KITABI probeert in een provincieplaats ieder lid van de familie gedurende een lange zomer, waarin de dagen zich aaneen rijgen, zijn of haar persoonlijke problemen op te lossen. De film was tijdens de Berlinale te zien in het programma-onderdeel Forum en ontving dit jaar tijdens het Istanbul International Film Festival de Award voor Beste Turkse Film.
In TULPAN reist de jonge Asa na zijn militaire dienst op zee terug naar de steppe van Kazakh. Om zijn eigen leven te kunnen leiden moet hij getrouwd zijn. Zijn enige hoop is gevestigd op Tulpan, de dochter van een andere herdersfamilie. De film won tijdens het Filmfestival van Cannes de prijs van de Un Certain Regard-competitie. www.europeanfilmacademy.org THE 21st EUROPEAN FILM AWARDS: Copenhagen, 6 Dec 2008 The European Film Awards 2008 are presented by the European Film Academy e.V. and EFA Productions gGmbH in collaboration with EFA08 ApS and the Copenhagen Film Festivals with the support of the City of Copenhagen, the City of Frederiksberg, the Capital Region of Denmark, the Danish Ministry of Culture, the Danish Film Institute, Wonderful Copenhagen, the Nordic Film Fund and the Danish film industry.
PATRONS: AGICOA * CENTRO NIEMEYER * DANISH FILM INSTITUTE * EGEDA * EURIMAGES *

ERNST & YOUNG AG * FUNDAÇÃO CALOUSTE GULBENKIAN * MALTA FILM COMMISSION *

MINISTRY OF EDUCATION AND CULTURE OF CYPRUS (CULTURAL SERVICES) * SOCIEDAD

GENERAL DE AUTORES Y EDITORES (SGAE) * TELEWIZJA POLSKA S.A. (TVP) * UNITED

INTERNATIONAL PICTURES
PARTNERS & SPONSORS: * FFA German Federal Film Board * MEDIA Programme of the EU * Medienboard Berlin-Brandenburg * German State Minister of Culture and the Media * Stiftung Deutsche Klassenlotterie Berlin * TNT * UIP *
Berlijn, 29 september 2008
Noot aan de redactie /