Ingezonden persbericht
Persbericht

Amsterdam, 26 Augustus 2008

`DUSKA' MAAKT KANS OP EUROPESE OSCAR

De Nederlandse speelfilm Duska, geregisseerd door Jos Stelling, is geselecteerd als Nederlandse inzending voor de European Film Awards. Deze prestigieuze onderscheidingen worden ook wel aangemerkt als de `Europese Oscars'. De prijzen worden uitgereikt tijdens het 21e European Film Awards gala op 6 December 2008 in Kopenhagen. Duska is geproduceerd door Eyeworks Film & TV Drama, in coproductie met Jos Stelling Films, TVINDIE film production en de NPS.

Op 26 september vorig jaar opende de tragikomische speelfilm de 27e editie van het Nederlands Film Festival. Actrice Sylvia Hoeks ontving voor haar rol een Gouden Kalf voor `Beste Vrouwelijke Bijrol'. Tevens vormde de film, naar een scenario van Jos Stelling en Hans Heesen, de Nederlandse inzending voor de Oscars in de categorie `Best Foreign Language Film'.

Hans de Weers, algemeen directeur Eyeworks Film & TV Drama: "Het is natuurlijk prachtig dat Duska na de inzending voor de Amerikaanse Oscars ook de Nederlandse inzending vormt voor een van Europa's belangrijkste filmonderscheidingen. Dit is een groot compliment voor Jos Stelling en zijn team. Ook bij Eyeworks zijn we trots op deze internationale erkenning die ons enorm stimuleert om nog veel meer mooie producties in uiteenlopende genres te maken."

Duska
Duska is het fantasierijke verhaal van Bob (Gene Bervoets), die het mooiste deel van zijn leven achter de rug heeft. Hij is verslaafd aan film, bezocht als criticus diverse festivals en werkt nu aan een eigen scenario. Zijn grote muze en inspiratie is de mooie, jonge, onbereikbare caissière (Sylvia Hoeks) van de bioscoop aan de overkant.

Wanneer het verlangen naar het meisje Bobs verbeelding overstijgt en zij daadwerkelijk in zijn huis belandt, staat plotseling ene Duska (Sergei Makovetskij) voor de deur. De timing kon niet beroerder zijn. Deze allervriendelijkste nietsnut heeft Bob ooit eens ontmoet op een Russisch filmfestival. In een overmoedige bui gaf hij hem zijn visitekaartje en nodigde hem uit langs te komen als hij ooit in de buurt zou zijn. En dat had Bob beter niet kunnen doen. De raadselachtige Duska is niet van plan Bob te verlaten. Dan ontwikkelt zich een originele tragikomedie met de meest onwaarschijnlijke wendingen...

Over Eyeworks
Eyeworks is een creatieve en onafhankelijke televisieproducent die programma's in diverse genres zoals entertainment, drama & film en sport ontwikkelt, produceert en distribueert. Eyeworks werd in 2001 opgericht door Reinout Oerlemans en heeft thans toonaangevende productievestigingen in 14 landen, op 4 verschillende

continenten: Nederland, België, Duitsland, Zweden, Denemarken, Polen, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Argentinië, Chili, Brazilië, Nieuw Zeeland, Australië en de Verenigde Staten. Televisieprogramma's en formats van Eyeworks worden in meer dan 50 landen over de hele wereld uitgezonden. Eyeworks Sport produceert sportprogramma's voor de commerciële zenders in Nederland, waaronder belangrijke voetbalcompetities en wedstrijden van het nationaal elftal. Eyeworks heeft drama, film en documentaire titels in haar portfolio waaronder de Oscarwinnende Antonia, De Zaak Alzheimer, Windkracht 10 en De Brief voor de Koning. De politieserie Flikken van Eyeworks is een van de best bekeken dramaseries (meer dan 100 afleveringen) in België en Nederland. Eyeworks Distribution richt zich op het wereldwijd licenseren van formats en readymade programma's van alle productiehuizen van Eyeworks en van derden. Internationaal succesvolle formats zijn onder andere: Test The Nation, The Chair, The 10, Miss Popularity, So You Wannabe A Popstar, Ticket to the Tribes, Win My Wage, Who Wants to Marry my Son en meer zelf ontwikkelde programma's als Beat the Blondes, De Italiaanse Droom en Million Dollar Wedding.