Ingezonden persbericht1 - Persbericht -

Rotterdam, 5 november 2008


1 BAZAR CURIEUX 2008 FESTIVAL


2

De 9e editie van Bazar Curieux vindt plaats op zaterdag 6 december 2008 in de Maassilo te Rotterdam. Bazar Curieux, van de makers van Motel Mozaïque, is een festivalavond die bol staat van spraakmakende en experimentele acts. De muziekprogrammering bestaat uit TV On The Radio, Roots Manuva, Benga, zZz, Little Boots (dj-set), Micachu & The Shapes, Yacht, Abe Vigoda, Tim Exile en Lowriders. Daarnaast organiseren de Gidsen van Motel Mozaïque bijzondere tochten en geven zij opvallende performances.

Muziekprogrammering
De vijf experimentele New Yorkers van TV On The Radio creëren een eigenzinnig mengsel van rock, funk, blues, electronica en noise. Hun nieuwe album 'Dear Science', de opvolger van het indrukwekkende 'Return to Cookie Mountain' (2006), is door pers unaniem lovend ontvangen. De plaat is de perfecte mix tussen fantastische popliedjes met beklemmende onderlagen. Producer David Sitek combineert het beste van Phil Spector en Timbaland en trekt kolossale muren op van klassieke strijkinstrumenten, blazers, gitaren en synthesizers.

Roots Manuva's albums 'Run Come Save Me' en 'Awfully Deep' zijn mijlpalen uit de Britse hiphop geschiedenis en hij kreeg dan ook terecht al een award voor beste Britse hip hop act. Op zijn nieuwe album 'Slime and Reason' is hij enerzijds de achteroverleunende rapper die invloeden uit rap, dub, dancehall en electro op briljante wijze samensmelt, anderszijds is hij een melancholisch mijmerende spoken-wordkunstenaar die worstelt met zichzelf en zijn omgeving.

Volgens Benga zelf en iedereen die er verstand van heeft stuwt hij het Zuid-Londense dancegenre dubstep momenteel naar grote hoogten. De pas 21-jarige dj en producer hielp speedgarage en 2-step van haar frutsels af en schilderde de overblijfselen van beide genres gitzwart met als resultaat zijn debuutalbum 'Diary of an Afro Warrior'.

zZz drink je als een verradelijke cocktail van sexy garage trance, rauwe electro en vuige rock&roll, om vervolgens te belanden in een spiraal van sferische psychedelica. Hun debuut 'Sound of zZz' (2005) is ook in de VS gereleased. Daar tourde zZz maar liefst 16 weken en speelde het duo o.a. op South By South West. In november komt het langverwachte tweede album 'Running with the Beast' uit.

Little Boots is de electro-disco act van de jonge Engelse Victoria Hesketh. Haar catchy singles 'Meddle' en 'Stuck on Repeat' (geproduceerd door Hot Chip's Joe Goddard) doen het erg goed op de dansvloer. Little Boots maakt ook furore met de YouTube videos waarbij ze nummers van MGMT en Hot Chip covert met een Yamaha Tenori-On synthesizer. Op Bazar Curieux geeft Victoria een dj-set.

Abe Vigoda is een jonge band uit California en past in het rijtje Vampire Weekend, Yeasayer, Wild Beasts, MGMT. Maar veel meer dan deze bands houdt Abe Vigoda van chaotisch experiment en klinke ze harder en rammelender. Hun muziek wordt ook wel tropische punkrock genoemd.

Micachu & The Shapes uit Londen maken bijzondere, minimalistische electropop met ukeleles, stofzuigers, cello's en zelf gemaakte instrumenten. Ze tourden met Mystery Jets en het London Philharmonic Orchestra heeft al werk van de pas 21-jarige Micachu vertolkt en Bjork is groot fan.

De Brit Tim Exile is een klassiek opgeleide violist die op het electronica pad terecht is gekomen. Hij ontsnapt met gemak aan elke vorm van categorisering. Begonnen in de drum 'n' bass en break beat, heeft hij de afgelopen tien jaar platen uitgebracht op het Mosquito label van Christian Vogel en Planet-Mu. Live staat Exile voor een adembenemende portie gestructureerde muzikale chaos.

Het feit dat zowel James Murphy als folkheld Devendra Banhart grote fans zijn van de talentvolle Jona Bechtolt, alias Yacht, zegt al genoeg over het grensoverschrijdende karakter van zijn muziek. James Murphy heeft Yacht eerst gestrikt als supportact tijdens de Noord-Amerikaanse tour van LCD Soundsystem en even later ook getekend op zijn label DFA Records. Daarop is nu Yacht's 'Summer Song EP' uitgekomen en zal in 2009 het album 'See Mystery Lights' verschijnen.

Lowriders is de bundeling van een groep bass liefhebbers (Dstruct, Beatnologic, SIM-central en co2ro) samengebracht door hun voorliefde voor booty en funky bass, grime en dubstep, dancehall, hip hop en electrobass. Tegen de stroom in van de hokjesgeest en voor de afwisseling.

Gidsen van Motel Mozaïque
Behalve veel muziekacts zijn ook de Gidsen van Motel Mozaïque actief tijdens Bazar Curieux, dus ook voor spannende, informatieve en bizarre gidsentochten en performances zit je er goed. De tochten vinden vooral overdag plaats op Rotterdam-Zuid, maar ook 's avonds op de historische festivallocatie.

Historie Bazar Curieux
In 1996 vond de eerste editie van Bazar Curieux plaats in Nighttown, deze werd samen met de mensen van én achter dEUS georganiseerd waarbij Belgische bands als Evil Superstars, Moondog Jr en natuurlijk dEUS zelf optraden. Sinds 2002 is Bazar Curieux een jaarlijks terugkerend, eendaags festival dat wordt georganiseerd door stichting Motel Mozaïque. Uiteenlopende acts als Peaches, The Libertines, CSS, 2ManyDJ's, José Gonzalez, The Faint, Feist, Opgezwolle en Martha Wainwright traden er eerder op. Tot en met de editie van 2005 vond Bazar Curieux plaats in Nighttown, maar sinds 2006 wordt het georganiseerd in de Maassilo, de voormalige graansilo op Rotterdam-Zuid.

Kaartverkoop
De voorverkoop voor Bazar Curieux 2008 is gestart. Tickets kosten E17,50 (excl. voorverkoopkosten) en zijn verkrijgbaar via de website van Motel Mozaïque

*** Einde persbericht ***