Persbericht
02-12-2008
EMBARGO tot 5 december
Omslag nodig in landbouw
Verzilting aarde wordt urgent
Water van goede kwaliteit wordt schaars. Een groot deel van het water dat voor landbouw wordt gebruikt is zoet water. Aangezien de verzilting van de aarde toeneemt en praktisch onomkeerbaar is, is het noodzakelijk dat er gewassen worden geteeld die geschikt zijn om te groeien met behulp van brak water. Een omslag in productie van gewassen is derhalve noodzakelijk.
Dit blijkt uit een artikel van Jelte Rozema, dat op 5 december in Science verschijnt. Hij is hoogleraar Systeemecologie bij Aard- en Levenswetenschappen aan de Vrije Universiteit. Door de voedsel- en energiecrisis is de geschetste problematiek in urgentie toegenomen. Slechts 1 % van het water op aarde is zoet, brak water vertegenwoordigt ook 1 % en 98 % bestaat uit zeewater. Het is hoog tijd om het gebruik van deze bronnen te exploreren.
Het verziltingsproces van de aarde gaat gestaag door, vooral in hete gebieden met weinig regenval. Irrigatie versterkt dit proces. Ook in gebieden waar geen irrigatie plaatsvindt is de verzilting toegenomen. Daarnaast vormt het stijgen van het zeeniveau een bedreiging. Dit heeft grote gevolgen voor de gewassen die er groeien. De FAO heeft berekend dat er op dit moment 4 miljoen km2 zout land is en een zelfde hoeveelheid land aan het verzilten is. Met name ontwikkelingslanden ondervinden hier de gevolgen van. Aangezien daar weinig regen valt is de verzilting daar bijna onomkeerbaar.
De mondiale landbouw is tot nog toe gebaseerd op zoet water. Het verbouwen van gewassen die gedijen bij zout of brak water, kan een oplossing bieden. Sommige van die gewassen zouden ook kunnen dienen als energiebron (bio-energie), een groot bijkomend voordeel omdat de traditionele energiebronnen schaars en duur zijn geworden. De teelt van deze gewassen zou samen kunnen gaan met de kweek van vis en garnalen. Om dit alles te bewerkstelligen moet er nog intensief onderzoek worden gedaan.
Vrije Universiteit Amsterdam