Team cardiologie MCA wint Prijs Klinische Paden
Het cardiologische team van het MCA heeft op 4 december jl. de 'NKP Prijs Klinische Paden 2008' gewonnen met het project 'Digitaal Klinisch Pad Electrocardioversie'. De prijs bekroont een interdisciplinair team dat een klinisch pad in de gezondheidszorg heeft uitgewerkt. Verpleegkundige intensieve zorg Esther Zwaan en cardioloog dr. Victor Umans en kregen de prijs in Leuven uitgereikt.
Een klinisch pad wordt door het Belgisch-Nederlandse Netwerk Klinische Paden (NKP) gedefinieerd als 'een verzameling van methoden en hulpmiddelen om de leden van het multidisciplinair en interprofessioneel team op elkaar af te stemmen en taakafspraken te maken voor een specifieke patiëntenpopulatie.' Doel is kwalitatieve en efficiënte zorgverlening te verzekeren en een patiëntgericht programma op een systematische wijze te plannen en op te volgen.
Het klinische pad electrocardioversie van het MCA wordt gevolgd in geval van hartritmestoornissen.
De cardioloog kan besluiten een electrocardioversiebehandeling toe te passen, waarbij met een defibrillator elektrische prikkels aan de hartspier worden toegediend, om te proberen het hartritme weer regelmatig te krijgen. Doelstelling bij het opzetten van het betreffende klinische pad was onder meer verhoging van de patiënttevredenheid, verbetering van de gestandaardiseerde patiëntenzorg en verlaging van de wachttijden voor nacontrole.
De 'NKP Prijs Klinische Paden 2008' is een initiatief van het Netwerk Klinische Paden van het Centrum voor Ziekenhuis- en Verplegingswetenschap van de K.U. Leuven, in samenwerking met het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg in Nederland. Doel van de prijs is een klinisch pad-project te bekronen dat werd uitgewerkt door een multidisciplinair team. Per aangesloten organisatie kon één multidisciplinair team een project indienen. 8 teams haalden de finaleronde. De prijs bedraagt 2500 euro.
Het Belgisch-Nederlandse Netwerk Klinische Paden (NKP) is het grootste kwaliteitsnetwerk in de gezondheidszorg in België en Nederland met 110 aangesloten algemene ziekenhuizen, psychiatrische ziekenhuizen, revalidatiecentra en organisaties in de eerstelijn. Dit Netwerk heeft sinds 2000 ervaring met de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van meer dan 1200 klinische paden, en is internationaal actief via de European Pathway Association.