Ingezonden persbericht

Verdere afsluiting maakt hulp aan Gaza bijna onmogelijk

De verdergaande afsluiting van de Gazastrook heeft geleid tot een acute humanitaire crisis in het gebied en maakt het werk van hulp- en ontwikkelingsorganisaties bijna onmogelijk. De bevolking van de Gazastrook, waarvan tachtig procent afhankelijk is van hulp van buitenaf, wordt door de afsluiting het recht op hulp ontzegd. Een coalitie van vredes- en ontwikkelingsorganisaties, verenigd in United Civilians for Peace, maakt zich ernstige zorgen over de humanitaire situatie in het gebied. Zij roepen Minister Verhagen op om zich aanstaande maandag, tijdens de General Affairs & External Relations Council van de Europese Unie, sterk te maken voor de beëindiging van de blokkade van de Gazastrook.

Na een Israëlische aanval op 5 november is het geweld tussen Israël en Hamas hervat. Sindsdien zijn de grenzen van de Gazastrook volledig gesloten. Dit betekent dat er bijna geen goederen binnen komen en dat internationale hulpverleners regelmatig de toegang wordt geweigerd. Om adequate hulp te kunnen geven is het van cruciaal belang dat hulpverleners snel en vrij de grens met Gaza kunnen oversteken.

Sinds de aanvang van de Israëlische blokkade van Gaza in juni 2007 kunnen er nauwelijks goederen de Gazastrook in- en uit worden gevoerd en is er een groot tekort aan hulpgoederen zoals medicatie, voedsel en grondstoffen. Deze tekorten hebben dramatische gevolgen voor de bevolking. De rek is eruit nu de blokkade al 18 maanden voortduurt. Waterputten kunnen niet worden gerepareerd wegens het gebrek aan onderdelen, noodgeneratoren van ziekenhuizen kunnen zonder brandstof niet draaiend worden gehouden en boeren zullen in het komende seizoen niet kunnen oogsten omdat er geen zaaigoed beschikbaar is.

United Civilians for Peace, een samenwerkingsinitiatief van Oxfam Novib, Cordaid, ICCO en IKV Pax Christi, roept de Nederlandse regering op om al haar diplomatieke middelen in te zetten om te zorgen dat de blokkade wordt beëindigd. Aanstaande maandag bezoekt Minister Verhagen in Brussel de General Affairs & External Relations Council van de Europese Unie. Deze bijeenkomst biedt een uitstekende gelegenheid om de urgente situatie in de Gazastrook aan te kaarten en actie te ondernemen. Nederland heeft immers internationaal een naam hoog te houden op het gebied van de bescherming van de mensenrechten.

De genoemde vredes- en ontwikkelingsorganisaties werken samen met partners in de regio en zijn verontrust over de humanitaire crisis die de blokkade van de Gazastrook teweeg heeft gebracht. Door de verdergaande afsluiting van het gebied is het voor deze organisaties onmogelijk om hun partners in Gaza te bezoeken.

De afsluiting van de Gazastrook is disproportioneel en een vorm van collectieve straf van het Israëlische leger tegen de bevolking van Gaza. De afsluiting van Gaza is allerminst bevorderlijk voor vredesbesprekingen tussen Israëliërs en Palestijnen

Noot voor redactie,