Nieuw-Vlaamse Alliantie


Louis Ide dient resolutie in om SIS-kaart te vervangen (05/12/08)

Gazet van Antwerpen bericht vandaag over een aantal gevallen van fraude met de SIS-kaart. Die hebben nog maar eens het belang aangetoond van een juiste identificatie en authenticatie. Bij de zaak van de verkochte baby sprak het bewuste ziekenhuis van gesjoemel met de zorgverzekeringkaart. Het gebeurt jammer genoeg meer dan eens dat mensen zich in ziekenhuizen uitgeven voor iemand anders. Meestal gaat het om mensen die niet verzekerd zijn. Dit probleem is van alle tijden en zal men nooit helemaal de wereld kunnen uit helpen. Toch kan men er alles aan doen dit tot een minimum te beperken.

Toen de verzekering voor kleine risicos voor zelfstandigen nog niet verplicht was, gebeurde het ook wel eens dat men een SIS-kaart doorgaf omdat men niet verzekerd was. Die verzekering is nu wel verplicht, zodat die anomalie reeds uit de wereld is. Nu zijn het de meest kansarme mensen in de samenleving waarbij deze situatie zich voordoet. Nochtans is dit levensgevaarlijk. Bloedbanken baseren zich bijvoorbeeld op de identificatie op de SIS-kaart. Als de persoon echter een ander is dan degene waarvoor hij zich uitgeeft, zou de bloedgroep verkeerd kunnen worden geregistreerd, wat zware gevolgen kan hebben.

Nochtans is dit vrij eenvoudig op te lossen. De nieuwe technologieën bieden interessante nieuwe mogelijkheden. De bestaande SIS-kaart laat wel toe een patiënt te identificeren en zijn verzekerbaarheidstoestand in de ziekteverzekering te kennen, maar laat niet toe om de patiënt te authentiseren, d.w.z. hem te laten bewijzen dat hij wel degelijk degene is die hij beweert te zijn. Inmiddels beschikken bijna alle Belgen over een elektronische identiteitskaart die dat wel toelaat. Daarnaast zijn er geleidelijk aan netwerken zoals het eHealth-platform beschikbaar via dewelke de verzekerbaarheidstoestand on line bij de ziekenfondsen kan worden geraadpleegd. Er moet gestreefd worden naar een maximaal gebruik van de elektronische identiteitskaart in de gezondheidszorg als middel voor betrouwbare authenticatie van de patiënt en als basis voor een veilige raadpleging van verzekerbaarheidsgegevens van de patiënt bij de ziekenfondsen.

Het gebruik van de elektronische identiteitskaart biedt een garantie op drie niveaus dat degene die zich uitgeeft voor wie hij of zij is, dat ook daadwerkelijk is. Er staat immers een foto op, er kan fysiek een kaart getoond worden die de persoon in kwestie in het bezit heeft en er kan een paswoord gevraagd worden dat alleen de betrokken persoon kent. Vanzelfsprekend moet de elektronische identiteitskaart geen inhoudelijke gegevens bevatten. Na de authenticatie aan de hand van de elektronische identiteitskaart zouden de zorgverstrekkers direct (via het E-health platform) de verzekerbaarheid van de betrokken patiënt kunnen opvragen. De arts kan zo weten of iemand in aanmerking komt voor derde betalers regeling, de apotheker kan zo weten of een patiënt in aanmerking komt voor een terugbetaling van een bepaald medicijn enz. Het zou ook de administratieve vereenvoudiging sterk vooruit helpen.

Het zou zowel voor de patiënt als voor de artsen, apothekers en ziekenhuizen een oplossing zijn die de veiligheid (ook voor de patiënt) drastisch verhoogt.

Auteur:
Louis Ide
Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be