VU medisch centrum

Zorgvernieuwing staat centraal bij nieuw poliklinisch diagnostiekcentrum

4 december 2008

Met de komst van een nieuw poliklinisch diagnostiekcentrum voor kankerpatiënten in 2010 treedt een moderne manier van patiëntenzorg in werking. De zorg wordt sneller en meer patiëntgericht georganiseerd. Winald Gerritsen en Mark Kramer lichten de zorgvernieuwingen en bijbehorende consequenties voor de interne organisatie toe.

De toekomstige poli valt onder de organisatie van het VUmc Cancer Center Amsterdam, waarvan Winald Gerritsen directeur is. Op het dak van het polikliniekgebouw ontstaat eind 2010 een volledig nieuw centrum, dat ingericht zal worden volgens 'healing environment' principes met onder andere veel licht en kleur. "Het nieuwe gebouw staat symbool voor een nieuwe manier van patiëntenzorg", verklaart hoofd interne geneeskunde Mark Kramer. Als hoofd van de projectgroep Sneldiagnostiek Oncologie is hij nauw betrokken bij het uitwerken van de nieuwe poli.

Snelle diagnose
Speerpunt bij het nieuwe zorgconcept is de 48-uurs diagnose. Gerritsen: "Als mensen naar het VUmc komen met een bepaald vermoeden van kanker, willen ze zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn." Dit geldt ook voor mensen, die zich voor een second opinion bij het ziekenhuis melden. "Voor deze patiëntengroepen zetten we alles op alles om binnen 2x24 uur een diagnose te kunnen stellen", vult Kramer aan. In het nieuwe poliklinische diagnostiekcentrum moet dit voor 80 procent van alle patiënten haalbaar zijn.

Om een snelle diagnose en behandelplan mogelijk te maken, ontwikkelt de projectgroep Sneldiagnostiek Oncologie momenteel verschillende zorgpaden. Kramer: "Door vaste procedures in te lassen, halen we de vrijblijvendheid uit de diagnostiek en de follow-up van een patiënt. Verder vergroten we de efficiency enorm. Doordat we bij bepaalde tumoren standaardonderzoeken in de procedures opnemen, kunnen we die veel sneller inplannen."

Integrale zorg
Wie als patiënt terechtkomt op de nieuwe poli, wordt behandeld door een team van specialisten. Was het vroeger zo dat iemand eerst naar specialist A ging en vervolgens naar specialist B, in de toekomstige situatie komen de specialisten naar de patiënten toe. Kramer: "We richten multidisciplinaire spreekuren in, waarbij we vanuit verschillende expertises naar het probleem van de patiënt kijken. De nieuwe omgeving maakt het mogelijk om de zorg rondom de patiënt te organiseren in plaats van rondom de specialist."

In de plannen staat integrale zorg hoog in het vaandel. Gerritsen verduidelijkt: "We willen niet alleen uitstekende technische zorg aan kankerpatiënten bieden, maar ook aandacht besteden aan voorlichting, psychosociale begeleiding en voedings- en levensstijladviezen. Door veel informatie te geven aan mensen met kanker, kun je een deel van hun onzekerheid wegnemen en hen steunen in initiatieven om hun lot in eigen handen te nemen."

Interne veranderingen
Langzaamaan werken alle betrokkenen naar de nieuwe situatie toe. De zorgvernieuwingen impliceren een nieuwe manier van werken binnen de organisatie. Kramer geeft aan, dat de traditionele werkprocessen op de schop gaan. "We brengen specialisten en faciliteiten samen in een nieuwe omgeving. In deze fase zijn we druk bezig om die nieuwe logistiek uit te werken en de samenwerking tussen betrokken afdelingen vorm te geven."

Eind 2009, nog voor de oplevering van het gebouw, zal de nieuwe werkwijze deels operationeel zijn. "Dat zal vast even wennen zijn", erkent Gerritsen, "maar we bereiden ons grondig voor en hebben alle kennis in huis. Het is niet zo dat we vanaf een nulpunt een nieuwe organisatie moeten opbouwen, wel gaan we binnen de huidige organisatie op een intensievere en efficiëntere wijze samenwerken."

De weg naar het nieuwe centrum is spannend. Over ruim een jaar zal blijken of alle plannen inderdaad haalbaar zijn, maar Gerritsen en Kramer zijn vol vertrouwen. "Er is enorm veel enthousiasme voor het concept. Iedereen is er helemaal klaar voor en heeft echt het idee dat dit de patiëntenzorg ten goede komt."

Liesbeth Blijenberg
bron: Tracer