VU medisch centrum

Kinderarts Van Furth presenteert Townshipproject aan Desmond Tutu

4 december 2008

"Het kost soms moeite een zware steen aan het rollen te brengen", wil Marceline van Furth, kinderarts-infectioloog, donderdagmiddag 4 december in haar presentatie aan aartsbisschop Desmond Tutu zeggen. Ze zal hem er echter van verzekeren dat een steen die eenmaal in beweging is, doorrolt.

Aartsbisschop Desmond M. Tutu is persoonlijk aanwezig bij de installatie van vier hoogleraren in het kader van het Desmond Tutu Programma op 4 december. Zij zullen zich alle vier, vanuit hun eigen vakdiscipline, bezighouden met aspecten van `Jeugd, Sport en Verzoening' Foto: Marijn Alders/COM-VU. Marceline van Furth is vastberaden er mede voor te zorgen dat alle kinderen aan de Zuid-Afrikaanse West-Kaap hun medicijnbehandeling voor hersenvliesontsteking veroorzaakt door tuberculose (tuberculeuze meningitis, TBM) thuis kunnen ondergaan. Want, zo houdt zij haar gehoor voor, dat is veel minder schadelijk voor de emotionele ontwikkeling van het kind, daarbij bespaart het de overheid ter plaatse een heleboel geld.

Koepel Zuid-Afrikaanse projecten
Van Furth representeert met haar project de faculteit geneeskunde op een bijeenkomst van het Desmond Tutu Programma van de Vrije Universiteit. Tijdens deze bijeenkomst worden vier hoogleraren, van vier verschillende VU-faculteiten, benoemd op een Desmond Tutu-leerstoel. Het programma bindt alle Zuid-Afrikaanse projecten in VU en VUmc en biedt een structuur om kennis en ervaringen te delen. Daarnaast is er gelegenheid om promovendi uit te wisselen. Op termijn zal er ook fondswerving voor de projecten worden gedaan. Van Furth is vooralsnog geen hoogleraar in dit programma. Toch is juist zij degene die aan de voormalig aartsbisschop haar project mag presenteren. Een hele eer, zo vindt ze.

Thuisbehandeling hersenvliesontsteking
De spreekwoordelijke steen die Van Furth en Schoeman aan het rollen brachten, vindt zijn oorsprong in een van de onderzoekslijnen die de Nederlandse kinderarts-infectioloog onder haar hoede heeft. Ze probeert een lang verhaal kort te maken. "Via via kwam ik in Zuid-Afrika terecht, bij Schoeman. Vooral in de townships komt TBM nog heel veel voor. Met de Nederlandse kennis op het gebied van Public Health zijn we bezig om de infrastructuur verder te optimaliseren waardoor nog meer van Schoeman's patiëntjes thuis behandeld kunnen gaan worden. Voor Zuid-Afrika heel bijzonder, de gangbare praktijk is daar dat kinderen voor deze medicijnbehandeling zes maanden in het ziekenhuis worden opgenomen."

Betrokken in woord en daad
Uiteindelijk doel van de twee samenwerkende artsen is hun project zover uit te breiden, dat alle kinderen met TBM en hun familie zo worden ondersteund dat thuisbehandeling mogelijk is. Van Furth toont zich zeer betrokken bij de Zuid-Afrikaanse kinderen in dit project, in woord en daad. "Ik probeer fondsen te werven. Per kind kost de standaardbehandeling zo'n vijfhonderd euro. Een goede behandeling bespaart echter heel veel geld. Wordt de ziekte namelijk niet goed behandeld, dan overlijdt het kind of raakt het ernstig gehandicapt." Daarnaast richt de VUmc-kinderarts zich op onderzoek. "We zijn nu bezig om een student te laten onderzoeken welke factoren van belang zijn in het bewerkstelligen van therapietrouw." Die therapietrouw is een belangrijke zaak, zo weet Van Furth. "Wordt de behandeling niet afgemaakt, dan kan de bacterie resistent worden en dat is gevaarlijk."

FOTOBIJSCHRIFT: Aartsbisschop Desmond M. Tutu is persoonlijk aanwezig bij de installatie van vier hoogleraren in het kader van het Desmond Tutu Programma op 4 december. Zij zullen zich alle vier, vanuit hun eigen vakdiscipline, bezighouden met aspecten van 'Jeugd, Sport en Verzoening'

Foto: Marijn Alders/COM-VU.

Mariet Buddingh'
bron: Tracer