VU medisch centrum

Cursus oogheelkunde blijft populair

4 december 2008

De deelnemers aan de cursus screening op diabetische retinopathie komen vanuit het hele land naar VU medisch centrum. Geen wonder, want de oogartsen Bettine Polak, Annette Moll en de oogheelkundig fotograaf Frank Smolders zijn de enigen in Nederland die deze cursus geven. Tegenwoordig leren ze de deelnemers niet alleen om de oogafwijkingen vast te leggen, maar ook de foto's te beoordelen.

Al twaalf jaar geeft Bettine Polak de cursus screening op diabetische retinopathie en vanaf het begin trekt deze cursus het maximale aantal deelnemers van 62. Geen wonder, want diabetes mellitus is de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid en blindheid bij werkende mensen en wordt een steeds groter probleem: van iedere 100 patiënten met suikerziekte worden er twee blind. Alleen door regelmatige screening en tijdige oogheelkundige behandeling kan dat aantal worden teruggebracht. De ruim 850.000 diabetespatiënten in ons land, waar jaarlijks 70.000 nieuwe patiënten bijkomen, oefenen een toenemende druk op de oogheelkundige capaciteit.

Vooruitziende blik
"Jaren geleden wees een oogheelkundig fotograaf in Nijmegen me op de mogelijkheid om een cursus voor screening door niet-oogartsen op te zetten. Met de gebruiksvriendelijke netvliescamera hoef je geen oogheelkundige of fotografische opleiding te hebben om de oogafwijking vast te leggen. Van huisarts tot diabetesverpleegkundige, van doktersassistente tot optometrist, iedereen kan leren om met zo'n apparaat om te gaan", aldus Bettine Polak.

De netvliescamera maakt in kleur of zwart-wit, een foto van de binnenkant van het oog. "Bij diabetespatiënten zijn daar soms gesprongen bloedvaten te zien, zonder dat ze klachten hebben of minder goed zien. Eén bloedinkje is meestal geen aanleiding voor aanvullend onderzoek, maar als het er meer worden, moet de patiënt naar de oogarts worden verwezen. Die bepaalt of er moet worden behandeld. Met lasercoagulatie kunnen we proberen de lekkende bloedvaten weer te sluiten en de zuurstofbehoefte van het netvlies te reduceren."

Diagnose
Vorig jaar zijn Polak en haar twee collega's gestart om ook de beoordeling van de gemaakte foto's aan de cursisten te leren. Het is belangrijk dat alle diabetespatiënten regelmatig op oogafwijkingen worden gecontroleerd. "Door deze controles ook aan te bieden aan de huisartsen, de verpleegkundigen en de opticiens zorgen we ervoor dat er zo weinig mogelijk barrières zijn. Patiënten kunnen ook op koopavonden bij optiekzaken terecht. Screening op diabetische netvliesschade hoeft daarom niet belastend te zijn, want met de nieuwste non-mydriatic camera's hoeven er meestal zelfs geen oogdruppels te worden gegeven", aldus Polak.

Verder vindt ze het een groot voordeel dat door middel van fotografie de conditie van de ogen van de patiënt wordt vastgelegd. "Een oogarts controleert de ogen met een oogspiegel, maar dat is een eenmalige observatie. Met de netvliescamera kunnen we het verloop van de aandoening volgen en op het juiste moment ingrijpen. Dat is veel beter."
Overigens moet ze bij screening zelf nog wel gebruik maken van de oogspiegel. "Op de polikliniek interne geneeskunde beschikken ze over een netvliescamera voor de screening van diabeten, maar op de polikliniek oogheelkunde hebben we er nog geen."

Monique Krinkels
bron: Tracer