Waterschap Vallei & Eem


Verslag AB vergadering Waterschap Vallei & Eem 27-11-2008.

5-12-2008

Een samenvatting van de vergadering van het Algemeen Bestuur op 27 november 2008

Algemeen Bestuur stelt begroting en tarieven 2009 vast

Het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei & Een heeft op 27 november de begroting 2009 en de belastingtarieven voor 2009 vastgesteld. Het voorstel van het Dagelijks Bestuur om een tariefstijging van 4 tot 5 procent door te voeren, werd zonder veel vragen en opmerkingen overgenomen. Dagelijks Bestuurslid Wim Huijgen uit Bunschoten lichtte toe dat meer van de helft van stijging voortkomt uit loon- en prijsstijgingen. Het andere deel is te verklaren door het hoge ambitieniveau van ons waterschap. Het waterschap wil onze taken (veilige dijken, optimale waterstanden en schoon water in beken, kanalen en sloten) goed uitvoeren. Huijgen lichtte toe dat het er in het voorjaar naar uitzag dat de tarieven veel sterker zouden stijgen. Door in het voortraject al een miljoen te bezuinigen kan de stijging beperkt blijven tot maximaal 5 procent. Die taakstelling had het waterschapsbestuur zich vier jaar geleden zelf opgelegd. Waterschap Vallei & Eem blijft zo een van de goedkoopste waterschappen in Nederland.

Fusie met Waterschap Veluwe
De lage tarieven van ons waterschap waren voor Algemeen Bestuurslid Jaap van Gent uit Soest reden om het Dagelijks Bestuur te vragen goed stil te staan bij de financiële gevolgen van een eventuele fusie met Waterschap Veluwe. Hij deed die uitspraak bij de behandeling van een advies over een fusie en andere vormen van samenwerken met Waterschap Veluwe. Uit het rapport van het Driebergse adviesbureau Wagenaar Hoes blijkt dat een fusie tussen beide waterschappen de meest voor de hand liggende optie is. Beide waterschappen willen als regionale waterautoriteit een prominente rol spelen in gebiedsprocessen. Om die ambities van beide waterschappen waar te kunnen maken is een schaalvergroting nodig, aldus het adviesbureau. Het Dagelijks Bestuur is het eens met die conclusie maar wil de besluitvorming aan het nieuwe Algemeen Bestuur overlaten. Ook deze mening werd door het huidige Algemeen Bestuur in de voorlaatste vergadering van dit jaar onderschreven. Het nieuwe Algemeen Bestuur dat op 8 januari aantreedt, krijgt het rapport in de eerste helft van 2009 opnieuw aangeboden. Wel heeft het Algemeen Bestuur ingestemd met vervolgonderzoeken naar de opvattingen van beide provincie, de financiële gevolgen, naar het moment van veranderen en naar de voorwaarden die nodig zijn om als versterkt zelfstandig waterschap (als terugvaloptie) te blijven bestaan. Van diverse kanten werd de positieve houding van de medewerkers van het waterschap in dit proces van het waterschap geroemd. Dagelijks Bestuurslid Dick Veldhuizen uit Woudenberg deelde mee dat het Algemeen Bestuur van Waterschap Veluwe een dag eerder heeft ingestemd met het advies om de fusieplannen verder te onderzoeken. Algemeen Bestuurslid Piet Zwaginga uit Ede wilde weten hoe dit proces zich verhoudt met de werving voor een nieuwe dijkgraaf. Toen Dick Veldhuizen liet weten dat het waterschap geen interim dijkgraaf wil, was hij gerustgesteld.

Nog geen kunstbeleid
De notitie 'Communiceren met kunst' werd tijdens de Algemeen Bestuursvergadering van 27 november na een korte schorsing van de vergadering ingetrokken door Dagelijks Bestuur. Tot stemming kwam het niet. Na een eerste vragenronde werd duidelijk dat het voorstel voor een ton voor een kunstwerk op het Eemplein in Amersfoort niet haalbaar was, trok het Dagelijks Bestuur het voorstel terug. Dat betekent dat het nieuwe Algemeen Bestuur dat in januari aantreedt, zich straks opnieuw over het onderwerp mag buigen. Algemeen Bestuurlid Marjan Brouwer uit Amersfoort betreurde het dat het niet is gelukt om naar aanleiding van een vraag uit eigen gelederen een besluit te nemen over kunstbeleid. Algemeen Bestuurslid Jos van den Breemer uit Soest deelde mee dat hij niet tegen kunst is, maar wel tegen het beschikbaar stellen van een ton voor een kunstwerk op het Amersfoortse Eemplein. Hij stelde voor om dat meer te koppelen aan de projecten die het waterschap zelf uitvoert. Meerdere bestuursleden waren bang voor een precedentwerking als we in Amersfoort een ton bij zouden dragen aan een kunstwerk op het Eemplein ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan. Dagelijks bestuurslid Frans ter Maten uit Leusden deelde die angst niet, maar zag geen kans om het bestuur achter het standpunt van het Dagelijks Bestuur te krijgen.

Waardering voor aanpak bij dijkverbetering
Algemeen Bestuurslid Dirk Wever uit Nijkerk sprak zijn waardering uit over de aanpak van het waterschap bij het uitwerken van de dijkverbetering in het Eemgebied. Hij heeft zelf een van de ontwerpateliers bijgewoond en was van mening dat het waterschap op deze manier alle belanghebbenden prima de gelegenheid geeft om mee te denken. Bestuurlid Dick Veldhuizen uit Woudenberg kon dit beamen. Deze werkwijze werkt prima en is positief voor het imago van het waterschap

Verkiezingsuitslag
Algemeen directeur Gerard Dalhuisen informeerde het Algemeen Bestuur over de vertraging die is ontstaan bij het bekendmaken van de verkiezingsuitslag. Dagelijks Bestuurslid Wim Huijgen sprak zijn vrees uit dat de waterschappen hierdoor opnieuw imagoschade zouden oplopen. Algemeen Bestuurslid Gerrit Hagelstein uit Ede reageerde daarop met de vraag wat we doen met de extra kosten die het waterschap moet maken. Dalhuisen antwoordde: 'Die houden we nauwgezet bij en proberen we te verhalen op het bedrijf dat in gebreke is gebleven..'

Sanering van riooloverstorten
Algemeen Bestuurslid Kees Hilhorst uit Baarn lanceerde bij het agendapunt waarbij de Stimuleringsregeling voor rioolaanleg werd ingetrokken een voorstel voor het oprichten van nieuwe stimuleringsregeling, namelijk die voor de sanering van overstorten. Nadat het voorstel tot motie was verheven, volgde enige discussie. Voor het Dagelijks Bestuur kwam het voorstel van Hilhorst, die zich eerder sterk had gemaakt om een einde te maken aan riooloverstorten onverwacht, omdat het onderwerp niet als zodanig op de agenda stond. Dagelijks Bestuurslid Breunis van der Weerd adviseerde om de motie niet aan te nemen. Hij noemde de volgende bezwaren:
- het is niet duidelijk of er behoefte is aan een dergelijke regeling;
- het is niet duidelijk hoeveel geld er nodig is;
- het is niet onze taak om riooloverstorten te saneren;
- het waterschap doet al het maximale om riooloverstorten te voorkomen. Helemaal voorkomen is nauwelijks mogelijk of het wordt voor de burger wel uitzonderlijk duur.

Sloten smaller en ondieper
Algemeen Bestuurslid Geurt Hilhorst uit Amersfoort heeft aan het Dagelijks Bestuur een verzoek gedaan om te onderzoeken of de sloten in het gebied van het waterschap niet in de loop van de jaren ondieper en smaller zijn geworden. Het achterliggende land zou zo minder goed ontwaterd worden Het was hem opgevallen tijdens de schouw.

MoBa-gat
Jaap van der Heg uit Lunteren liet ook deze vergadering niet onopgemerkt dat hij zich zorgen maakt over het MoBa-gat. Hij noemde plassen in de buurt van Deventer en Nijmegen waar het ondieper maken ook tot problemen heeft geleid. Dijkgraaf Klaas van de Langemheen antwoordde dat het waterschap de vinger aan de pols houdt binnen de mogelijkheden die de wet biedt. 'We doen ons best en blijven ons best doen', aldus van de Langemheen.