GAIA

#GAIA feed


___________________

Persbericht © GAIA

5 december 2008

GAIA en Animaux en Péril "bijzonder aangenaam maar niet totaal verrast met sluiting vee- en paardenmarkt Anderlecht"

"Einde nachtmerrie runderen en paarden stond in sterren geschreven"

De dierenrechtenorganisaties GAIA en Animaux en Péril reageren bijzonder aangenaam maar niet totaal verrast op het nieuws van de sluiting van de vee- en paardenmarkten van Anderlecht. "Het stond in de sterren geschreven dat er vroeg of laat een einde zou komen aan deze nachtmerrie voor runderen en paarden", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch, die het in het verleden geregeld aan de stok had met de Anderlechtse vee- en paardenmarkten.

Sluiting veemarken goed voor dierenwelzijn
Dat er vanaf volgend jaar enkel nog dieren zullen aangevoerd worden om ter plaatse te worden geslacht zonder overbodig tussenstation, is een serieuze verbetering voor het dierenwelzijn. Er zullen daar dan ook geen paarden meer worden opgekocht om verder te worden vervoerd naar andere slachthuizen, wat het risico op extra dierenleed (mishandelingen, kwetsuren) verhoogde. GAIA en Aniimaux en Péril hopen dat de trend wordt verder gezet en er nog meer veemarkten sluiten.

Gemolesteerd
In september 1998 werd Michel Vandenbosch tijdens een vreedzame actie van de dierenactivisten naar aanleiding van de eerste editie van de paardenmarkt aan de ingang van het slachthuis van Anderlecht in mekaar geslagen door losgeslagen vee- en paardenhandelaars.

Schandelijke vrijspraak voor dierenmishandelingen In november 2000 onthulden GAIA en Animaux en Péril schokkende dierenmishandelingen op de veemarkt van Anderlecht, Zeven jaar later werden zeven veehandelaars, die het parket had geïdentificeerd op grond van de verborgen camerabeelden van GAIA en Animaux en Péril, door het hof van beroep van Brussel vrijgesproken.

In tegenstelling tot het hof van beroep van Luik en dat van Bergen, die een identiek aantal veehandelaars voor gelijkaardige mishandelingen op de veemarkt van Ciney wel veroordeelden en schuldig bevonden, oordeelden de rechters in Brussel dat de dierenwelzijnswet niet van toepassing was. Inmiddels is de wet gewijzigd, precies om dergelijke schandelijke vrijspraken in de toekomst te voorkomen. Eerder had het hoogste rechtsorgaan van het land, het Hof van Cassatie, de verborgen camerabeelden aanvaard als bewijsmateriaal.