Provincie Limburg

Persberichten

Erkenning Maatschappelijke organisaties
In het kader van de regeling maatschappelijke organisaties die geldt voor de periode 2009 t/m 2012, hebben 30 provinciale (vrijwilligers)organisaties een erkenning als maatschappelijke organisatie gekregen. Deze erkenning houdt in dat een organisatie de mogelijkheid heeft om jaarlijks een activiteitenplan in te dienen met een verzoek om een provinciale subsidie. De activiteiten moeten aansluiten bij de beleidsdoelstellingen zoals geformuleerd in de notas Leven in Limburg: samen en gezond', (wonen), welzijn en zorg en Maatschappelijke organisaties 2009-2012. Anderzijds moeten ze invulling geven aan de thema's actief burgerschap, sterke sociale structuren, zorg voor integrale preventie en de wettelijke taak WMO. Daarmee geven deze organisaties uitvoering aan het provinciaal beleid.

Maatschappelijke organisaties hebben een belangrijke waarde voor de sociale structuur in Limburg. Een belangrijk kenmerk van deze organisaties is dat zij veelal georganiseerd zijn rondom en ten behoeve van een bepaalde doelgroep. Zij geven op provinciaal niveau uitvoering aan activiteiten en hebben veelal een achterban binnen de gehele provincie. Alle organisaties tezamen vormen een afspiegeling van de verschillende groepen die in de Limburgse samenleving leven.

De organisaties geven met hun activiteiten uitvoering aan maatschappelijke ontwikkelingen die van provinciaal belang zijn. Denk daarbij aan, het bevorderen van eigen initiatieven van burgers om de leefbaarheid in eigen wijk of kern te verbeteren, het versterken van de eigen kracht van mensen die in een kwetsbare positie zitten, het bevorderen van een gezonde levensstijl en het aangaan van inhoudelijke en/of multifunctionele samenwerkingsverbanden tussen verschillende doelgroepen. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van elkaars expertise en waar mogelijk worden inhoudelijke samenwerkingsverbanden aangegaan.

De 30 erkende maatschappelijke organisaties voor de periode zijn:
* Stichting Meer Kleur en Kwaliteit (SMKK)
* Provinciaal Plafform Minderheden (PPM)

* KVG, Katholiek Vrouwen Gilde

* LVR, Limburgse Vrouwen Raad

* COS, Centrum v. Internationale samenwerking
* Stichting Wilskracht

* Stichting Leergeld

* Kledingbank Limburg

* GIPS Limburg

* VKKL, Vereniging Kleine Kernen Limburg

* Stichting ABC, Belangenbehartiging Alfabetisering
* ANBO voor 50+plussers

* JNL, Jongeren Netwerk Limburg

* COC Limburg

* Speeltuinwerk Limburg (SpeL)

* PGCJ

* Stichting De Pijler

* KBO, Katholieke Bond voor Ouderen

* LAJK, Limburgs Agrarisch Jongeren Kontakt
* KPJ, Katholieke Plattelands Jongeren

* LKV, Limburse Katholieke Vrouwenvereniging
* Zij-Actief

* POVL, Provinciaal Overleg Vrijwilligerscentrales Limburg
* POAHL, Provinciaal Overleg Algemene Hulpdiensten Limburg
* UVV, Unie van vrijwilligers

* Zonnebloem

* Jong Nederland Limburg

* Scouting Limburg

* VJL, Verenigde Jeugdclubs Limburg

* Evangelie en Samenleving

5-12-2008 14:22