Gemeente Breda

Breda op schema met uitwerking nieuwe Wet ruimtelijke ontwikkeling

Klik hier voor vergroting.

Met een procesbeschrijving voor de totstandkoming van bestemmingsplannen en de oprichting van een intern kwaliteitsteam zet Breda een volgende stap in de uitwerking van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro).

De procesbeschrijving is een hulpmiddel voor het tijdig organiseren van de benodigde politieke, maatschappelijke en ambtelijke inbreng. Het intern kwaliteitsteam gaat de plannen toetsen op opbouw, leesbaarheid, digitale vereisten, consequente doorvertaling van beleid en op de juiste betrokkenheid van belanghebbenden in het proces.

Procesbeschrijving

Initiatief, voorbereiding, ontwerp, vaststelling, beroep en beheer zijn de fases van het nieuwe bestemmingsplanproces.

In de voorbereidingsfase stelt het college de projectdefinitie vast en wordt, in voorkomende gevallen na overleg met eventuele belanghebbenden, een programma van eisen opgesteld. Dit wordt via de raadscommissie aan de gemeenteraad voorgelegd.

Vervolgens start in de ontwerpfase de formele, wettelijke procedure rond het bestemmingsplan en geeft het college het ontwerpbestemmingsplan vrij voor ter inzage legging.

In de vaststellingsfase wordt het bestemmingsplan, met daarin de verwerking van de eventuele zienswijzen ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad. In deze fase is aanpassing van het bestemmingsplan door zienswijzen en ambtelijke inzichten nog steeds mogelijk. Vervolgens worden de besluiten bekend gemaakt en zes weken ter inzage gelegd en is het mogelijk om beroep in te stellen bij de Raad van State.

Omdat in de nieuwe wet Gedeputeerde Staten van de provincie geen goedkeuring meer hoeven te verlenen aan een bestemmingsplan, is er vanzelfsprekend geen beroep meer mogelijk tegen zon goedkeuringsbesluit .

Ten slotte eist de wet in de beheerfase dat het bestemmingsplan digitaal beschikbaar wordt gesteld.

Maatwerk

Elk bestemmingsplan blijft maatwerk, daarom kiest Breda voor een flexibel proces. Kenmerkend voor dit proces is dat inwoners en bedrijven van de stad eerder, in de voorbereidingsfase betrokken worden bij de ruimtelijke planvorming. Afhankelijk van de aard van het plangebied worden gesprekken gevoerd met de bevolking en vertegenwoordigers van de bevolking, zoals de wijk- of dorpsraad of winkeliersvereniging.

Ook de gemeenteraad geeft eerder dan voorheen mede richting aan het bestemmingsplanproces. Dat wordt bereikt door het programma van eisen in de voorbereidingsfase ter bespreking aan de raadscommissie voor te leggen.

Kwaliteitsteam bestemmingsplannen

Met de Wro is het provinciaal goedkeuringsbesluit vervallen. De gemeente is vanaf dat moment eindverantwoordelijk voor de juridische kwaliteit van bestemmingsplannen. Onvoldoende kwaliteit kan tot vertraging in het ruimtelijk proces leiden, bijvoorbeeld als de Raad van State het vernietigt of als kort na het vaststellen van het bestemmingsplan weer een herziening nodig is. Het intern kwaliteitsteam bestemmingsplannen checkt daarom, voorafgaand aan de besluitvorming door het gemeentebestuur, de integrale kwaliteit van het plan.

Breda, 5 december 2008