Gemeente Winterswijk


Gratis gebruik sportaccommodaties voor sportverenigingen!

4 december 2008

College stelt nieuw subsidie- en tarievenbeleid sport vast

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft de Implementatienota sportbeleid, subsidies en tarieven goedgekeurd. De nota stelt onder meer voor het breedtesportproject te continueren, het verenigingsleven te ondersteunen via een regionaal sportservicebureau, te investeren in goede sportaccomodaties en te werken via een nieuw systeem van subsidies en tarieven. De raad neemt op 18 december 2008 een besluit.

De Implementatienota sportbeleid, subsidies en tarieven volgt op de in november 2007 vastgestelde Sportnota. De Implementatienota is net zoals de Sportnota ontwikkeld door de Werkgroep Sport. Hierin zitten vertegenwoordigers van diverse sportverenigingen, het onderwijs, de welzijnssector, de gemeente en de Gelderse Sport Federatie. De belangrijkste voorstellen zijn:

Continuering sportstimulering via breedtesport ook na 2009 Het breedtesportproject bevat verschillende deelprojecten om de sportdeelname bij verschillende doelgroepen te verhogen. Het huidige project eindigt in 2009. Om het project te continueren, stelt de gemeente een structureel budget beschikbaar van ¤ 50.000. Dit bedrag wordt gebruikt om een breedtesportmedewerker in dienst te nemen die de breedtesport-activiteiten een vervolg gaat geven. Daarbij komt ook aandacht voor het tegengaan van overgewicht bij kinderen.

Verenigingsondersteuning via een regionaal sportservicebureau Het gemeentelijk beleid is erop gericht om het functioneren van de sportverenigingen te versterken: daarom start de gemeente Winterswijk in samenwerking met de gemeenten Oost-Gelre en Berkelland begin 2009 met een regionaal sportservicebureau. Dit bureau biedt Winterswijkse sportverenigingen ondersteuning op financieel en administratief gebied.

Investeringen in kwalitatief goede sportaccommodaties De meerjarenbegroting van de gemeente Winterswijk geeft ruimte voor investeringen in diverse nieuwe sportvoorzieningen. Daarbij kan de gemeente gebruik maken BTW-regelgeving op het gebied van sport, waardoor het voor de gemeente mogelijk is om de BTW op investerings en onderhoudsbedragen terug te vorderen. Investeringen zijn gepland voor een nieuwe manege aan de Steengroeveweg, een nieuw Budocentrum in de Huininkmaat, een nieuwe sporthal bij de nieuwe Driemark en een nieuwe sportzaal en turnhal bij de te bouwen Brede School Oost. Ook bekijkt de gemeente of op andere locaties nieuwe gecentraliseerde voorzieningen kunnen worden gerealiseerd, zoals op de locatie Jaspers en in Meddo.

Nieuw stelsel van subsidies en tarieven
De nota stelt een vereenvoudiging voor van de tarieven die de gemeente rekent voor de verhuur van de binnensportaccommodaties. Ook wordt ook een andere vorm van subsidiëring beschreven: een aantal gemeentelijke sportaccommodaties wordt per saldo gratis beschikbaar gesteld aan sportverenigingen die geclassificeerd worden als 'gemeentelijk'. Deze verenigingen krijgen als voorwaarde dat het een officiële sport betreft, waarbij conditie en vaardigheid vereist worden.

Aldus Wethouder André van Nijkerken: "Door het aanbieden van gratis gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties wil de gemeente de financiële drempel voor sportdeelname zo laag mogelijk maken. De gemeente hoopt dat zo meer burgers van Winterswijk gaan sporten en dat sociaal isolement door niet-kunnen-betalen-van-sport wordt voorkomen". Een en ander wordt in overleg met de sportverenigingen jaarlijks geëvalueerd.