VU medisch centrum

Hollen of stilstaan op kort verblijf

4 december 2008

Na een enerverende start heeft de zorgeenheid kort verblijf in vijf jaar een bijzondere positie verworven binnen VUmc. Van maandag tot en met vrijdag vangen elf verpleegkundigen patiënten op met de meest uiteenlopende aandoeningen, die daar maximaal vier nachten verblijven. Wat maakt het werk op deze zorgeenheid zo leuk?

Iedereen is welkom bij (vlnr) Chérie Nagtzaam, Irish Slager en Petra Rovers, van alle geplande chirurgische specialiteiten tot onvoorziene straatongevallen die via de spoedeisende hulp binnenkomen Foto: Mark van den Brink "Dit was vroeger 1 Midden, een gewone zorgeenheid die in 2003 plotseling verder ging als kort verblijf", vertelt Astrid Noordhuis, hoofd zorgeenheid kort verblijf en poli MZKC. "In het begin kregen we zo veel patiënten dat de directe zorg al onze aandacht opeiste. Iedereen heeft een training dagverpleging en kort verblijf aan de Amstel Academie gevolgd en we hebben andere ziekenhuizen opgezocht om te kijken hoe zij kort verblijfeenheden organiseerden. Inmiddels is onze positie in huis helder.

Onze logistiek is goed opgezet, we hebben een structuur ontwikkeld voor de lange termijn en zijn een echt team geworden. De sfeer is prima en feestelijkheden worden gevierd. Onze focus is verschoven naar de directe zorgbehoeften van de patiënt. We willen samen de beste zorg geven en meer investeren in de expertise die daarvoor nodig is. Tegenwoordig komen collega's uit het land naar óns, we hebben echt een voorbeeldfunctie."

Geprotocolleerde zorg
Toen 1 Midden in 2003 werd getransformeerd tot kort verblijf, besloten Irish Slager en Chérie Nagtzaam te blijven. Petra Rovers werkt sinds een jaar op de zorgeenheid. Ze vinden hun werk intensief, maar gevarieerd, met veel ruimte voor eigen initiatief. Bij opname wordt nauwlettend getoetst of de patiënt voldoet aan de opnamecriteria: is de patiënt zestien jaar of ouder? Is echt sprake van een kort verblijf? Iedereen is welkom, van alle geplande chirurgische specialiteiten tot onvoorziene straatongevallen die via de spoedeisende hulp binnenkomen. Met ingang van volgend jaar vangt de zorgeenheid bovendien de kort verblijfpatiënten van oogheelkunde op.

"We zien veel jonge mensen en sporters, dat is een heel gemotiveerde patiëntengroep", vertelt Rovers. "We krijgen overigens niet alleen de 'lichte gevallen', maar zien bijvoorbeeld ook patiënten met longkanker of vrouwen die in verband met borstkanker een borstamputatie moeten ondergaan. Ondanks mijn brede ervaring heb ik een jaar nodig gehad om alles onder de knie te krijgen. Deze zorgeenheid stelt hoge eisen aan een verpleegkundige. Daarom kost het ook moeite om nieuwe collega's aan te trekken, we zijn al anderhalf jaar onderbezet."

"Kort verblijf wordt vaak gezien als louter geprotocolleerde zorg, maar dat vind ik niet reëel", vult Nagtzaam aan. "Je moet vaak verder denken dan de elf patiëntcategorieën die we op papier bedienen. Ook als een aandoening drie keer per jaar langs komt moet je weten wat je moet doen. Bij vragen kunnen we weliswaar terugvallen op onze collega's van lang verblijfafdelingen, maar je moet ogen en oren voor tien hebben en goed bijblijven."

Georganiseerd hollen
Kort verblijf is een dynamische afdeling, geen dag is standaard. Dinsdag en woensdag zijn steevast topdagen. Het brede aanbod aan specialismen impliceert dat met iedere behandelend arts apart afspraken moeten worden gemaakt. Over de visiteronde bijvoorbeeld. Die moet voor 11.00 uur zijn afgerond, zodat bij ontslag het bed op tijd leeg is voor een volgende opname. "Meestal gaat het goed, behalve als iedereen tegelijkertijd komt. Het is hollen of stilstaan, maar meestal wel georganiseerd hollen", verduidelijkt Slager.

"Over het algemeen vind ik het contact met de artsen heel laagdrempelig. Er is ruimte voor discussie, er wordt naar je geluisterd en je mag altijd bellen. Maar je moet wel weten waar je over praat en duidelijk aangeven wat je wilt!", lacht Slager. "Dat verwachten ze ook van je. Omdat iedereen zijn eigen specialisme inbrengt vullen we elkaar goed aan. Ik weet bijvoorbeeld veel van urologie, terwijl Rover een voorkeur heeft voor mondheelkunde. Voor kort verblijf moet je flexibel en stressbestendig zijn, snel kunnen handelen en goed kunnen communiceren. En niet te vergeten: lekker kunnen koken, want we eten vaak samen!"

Noodcamping
Een transfer op vrijdag? Bij voorkeur niet. Toch worden gemiddeld drie patiënten per week overgeplaatst. "Soms staan patiënten verkeerd ingepland of is het ziektebeeld niet goed ingeschat en moeten ze langer blijven", legt Rover uit. "We bereiden de patiënt 's ochtends voor en proberen hem goed verzorgd over te plaatsen. De collega's van het lang verblijf hoeven niet te doen wat wij behoren te regelen. Weet je hoe medewerkers van de poli ons noemen? De noodcamping. We vangen regelmatig patiënten op die nog op een taxi of ambulance wachten als de poli gaat sluiten. Dat kan, maar alleen in overleg." "In overleg kan heel veel", beaamt Slager. "Ook al duurt het maar kort, we doen er alles aan om het verblijf voor iedereen zo prettig mogelijk te laten verlopen."

Ursula Wopereis

FOTOBIJSCHRIF: Iedereen is welkom bij (vlnr) Chérie Nagtzaam, Irish Slager en Petra Rovers, van alle geplande chirurgische specialiteiten tot onvoorziene straatongevallen die via de spoedeisende hulp binnenkomen
Foto: Mark van den Brink
bron: Verpleegkundekatern