VU medisch centrum

'Verpleegkundig talent beter benutten'

Maaike Pouwels nieuw hoofd praktijkopleiding verpleegkunde

4 december 2008

Het aannemen van de baan als hoofd van de afdeling praktijkopleiding verpleegkunde binnen VUmc, was voor een deel terugkeer op het oude nest. Na haar eigen opleiding tot verpleegkundige werkte Maaike Pouwels van 1986 tot 1997 als docent verpleegkunde bij de Amstel Academie. Het stopzetten van de inservice opleiding, was de aanleiding om als docent te gaan werken bij de HBOV van Hogeschool INHolland. Daarna verzorgde ze voor het Centrum voor Ouderenonderzoek van de Vrije Universiteit onderwijs over veroudering voor professionals.

Sinds april is Maaike Pouwels hoofd van de praktijkopleiding. "Al mijn werkervaring tot nu toe komt in deze functie samen. Ik wil eraan bijdragen dat verpleegkundigen hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Ons ziekenhuis maakt reclame met de slogan 'kennis maakt ons beter', maar ik denk dat de verpleegkundige zorg zeker zo belangrijk is. In het ziekenhuis hebben de verpleegkundigen het meeste contact met patiënten. Verpleegkundigen zijn essentieel voor het goed draaien van het ziekenhuis en de beroepsgroep zou daarom tot op het hoogste niveau in het ziekenhuis vertegenwoordigd moeten zijn."

Het is voor Pouwels aantrekkelijk om hoofd van de praktijkopleiding van het VUmc te zijn, omdat het ziekenhuis twee belangrijke kwaliteiten heeft. "We hebben prachtige doorlopende leerlijnen. Iemand kan bij ons de HBOV technische verpleegkunde volgen, dan stage lopen op de Medium Care en Intensive Care en zich daarna bekwamen tot IC verpleegkundige. Je kunt echt je talent ontplooien."

Maatwerk
Een tweede pluspunt van de praktijkopleiding is dat zoveel mogelijk maatwerk geleverd wordt. "De studenten kunnen zwanger zijn, topsport bedrijven of hun voorkeur aangeven voor de volgorde van de stages. Wij houden daar zoveel mogelijk rekening mee."

Het maatwerk van de praktijkopleiding wordt versterkt door een reorganisatie die Pouwels nu aan het doorvoeren is. Het zal binnenkort niet meer zo zijn dat de praktijkopleiders twee zorgeenheden onder hun hoede hebben, maar individuele studenten. "De praktijkopleider kan de student gedurende het hele traject volgen en begeleiden. Zo denken we ons maatwerk verder te kunnen verfijnen."

"Een andere vernieuwing is dat we in navolging van het LUMC en het AMC gaan werken met leerwerkplaatsen. Studenten 'hobbelen' dan niet achter de verpleegkundige aan, maar zijn onder supervisie van een verpleegkundige zelf verantwoordelijk voor alle zorg rondom de patiënt. De opleidingssituatie benadert op deze manier de praktijk zo optimaal mogelijk en het gevolg is dat de studenten hun competenties beter kunnen ontwikkelen."

Optimaal rendement
Pouwels zal over vijf jaar met tevredenheid op haar werk terugkijken als VUmc er beter in slaagt het optimale rendement te halen uit het verpleegkundig talent dat binnen het ziekenhuis werkzaam is. "Misschien kunnen we dit bereiken door beter samen te werken met de initiële opleidingen zoals het ROC en INHolland, de vervolgopleidingen van de Amstel Academie en het instituut voor onderwijs en opleiden. Verder zou het goed zijn als VUmc zich ook meer profileert naar het verpleegkundige beroepsveld toe. Het is mooi als de verpleegkundigen over vijf jaar weten dat je hier een uitstekende opleiding kunt volgen. Als we voor verpleegkundigen het beste en leukste ziekenhuis van Nederland zijn, hebben we straks minder moeite nieuwe studenten aan te trekken en verpleegkundige vacatures te vervullen."

FOTOBIJSCHRIFTEN: 'Verpleegkundigen zijn essentieel voor het goed draaien van het ziekenhuis'
Foto: Mark van den Brink
bron: Verpleegkundekatern