Gemeente Hardenberg

Verzekering voor vrijwilligers

In Hardenberg zijn heel veel vrijwilligers actief. Helaas zijn lang niet alle vrijwilligers goed verzekerd. De gemeente Hardenberg heeft per 1 januari 2009 twee verzekeringspakketten afgesloten, die de risicos van vrijwilligerswerk zo goed mogelijk afdekken tijdens het vrijwilligerswerk. De gemeente wil hiermee het maatschappelijk belang van het goede vrijwilligerswerk benadrukken en de participatie van vrijwilligers stimuleren.

Voor wie?
Voor iedere vrijwilliger die in enig organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verricht ten behoeve van anderen en/of de samenleving waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend.

Alle vrijwilligers zijn verzekerd:

* ongeacht hun leeftijd;

* ook bij eenmalige activiteiten;

* geen minimum aantal uren;

* ook bij kerkelijk werk en buurtactiviteiten.

Vrijwillige brandweerlieden en vrijwillige politiemedewerkers zijn uitgesloten van dekking voor deze verzekeringen. Dit vloeit voort uit de speciaal voor hen getroffen rechtspositieregelingen. Mantelzorgers worden, ook vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, niet beschouwd als vrijwilliger. Dit hangt samen met de persoonlijke relatie die mantelzorgers hebben met degene die zij verzorgen bij aanvang van de zorgverlening. Stagiaires in het kader van de maatschappelijke stage voor scholieren vallen eveneens niet onder de definitie van vrijwilligers.

Verzekeringspakket
BasisPolis

* Ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering voor Vrijwilligers

* Aansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers

PlusPolis

* Aansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen
* Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers
* Verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen
* Rechtsbijstandverzekering voor Vrijwilligers

Eenvoudig, gemakkelijk en zonder registratie
Deze verzekeringspakketten bieden een zeer ruime dekking. Een bijkomend voordeel is dat er geen administratie of registratie van de vrijwilligers nodig is. Dus iedere vrijwilliger, actief in de gemeente of actief voor een organisatie uit de gemeente, bijvoorbeeld de voetbalvader die meegaat met een uitwedstrijd van zijn kind, is verzekerd!

Schade... en dan?
De vrijwilliger of rechtspersoon downloadt het digitale schadeformulier van de gemeentelijke website (vanaf januari beschikbaar). Vervolgens kan de claim digitaal naar de gemeente worden doorgestuurd.
De gemeente zendt de claim vervolgens digitaal door naar de verzekeraar. Ook kan de gemeente de gegevens nagaan bij de verenigingen of organisaties. Op deze wijze is toch te controleren of iemand terecht een claim indient.

De schade wordt rechtstreeks door Centraal Beheer met de benadeelde afgewikkeld en de gemeente krijgt vervolgens bericht hoe de claim is afgehandeld. Ingeval van vragen kan de vrijwilliger contact opnemen met Centraal Beheer. Als er sprake is van een eigen risico, zal dit met de rechtspersoon worden afgewikkeld.

Tot slot
Indien u dus als vereniging/organisatie onder deze verzekering valt en een soortgelijke verzekering voor uw vrijwilligers heeft afgesloten, kunt u per 1 januari 2009 uw eigen verzekering opzeggen. U hoeft zich verder niet aan te melden bij de gemeente, u bent automatisch verzekerd.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met Gina Ligtenberg of Jenny Schumacher van de afdeling Verzekeringen tel. 0523-289292.