Gemeente Deurne


Waterschap Aa en Maas en Deurne leggen ecologische verbindingszone aan Knoflookpad

Deze week starten Waterschap Aa en Maas en de gemeente Deurne met de aanleg van de ecologische verbindingszone (EVZ) Oude Aa, deeltraject Heieind Deurne. De zone bestrijkt een gebied van 3,2 hectare. Verwacht wordt dat het project in maart 2009 klaar is.

Bij de aanleg wordt speciaal aandacht besteed aan het creëren van potentieel leefgebied voor de knoflookpad (Pelobates fuscus), dé meest bedreigde amfibieënsoort van Nederland, waarvan in Deurne nog een kleine populatie huist.

Natuurgebieden liggen vaak verspreid en worden door allerlei barrières (zoals wegen) doorsneden. Een ecologische verbindingszone is een natuurstrook die verschillende natuurgebieden met elkaar verbindt. Zo kunnen planten en dieren zich veilig verplaatsen en krijgen ze meer leefruimte. De EVZ Oude Aa in Deurne loopt van het punt waar de Vreekwijkse Loop uitstroomt in de Oude Aa en van de Heieindseweg tot de Oude Aa.

Inrichting voor plant en dier
Om de uitwisseling van planten- en diersoorten tussen verschillende natuurgebieden mogelijk te maken, wordt de EVZ zo optimaal mogelijk ingericht voor de doelsoorten. De EVZ Oude Aa wordt speciaal ingericht voor de knoflookpad, de kamsalamander en de das. De knoflookpad is één van de meest bedreigde en zeldzame amfibieën in Nederland en behoort tot de strikt beschermde diersoorten. In Brabant komt deze pad maar op drie plaatsen voor, waaronder in het gebied Heieind in Deurne. Een beestje dus om trots en zuinig op te zijn én een kans voor Deurnenaren om kennis te maken met een zeldzaam diersoort. Ik vind dat we ons moeten inspannen voor een hoge diversiteit aan planten- en diersoorten, alsdus wethouder Nicole Lemlijn van de gemeente Deurne. Bij de inrichting van de EVZ wordt verder ook rekening gehouden met andere bedreigde soorten die er zich thuis kunnen voelen, zoals kleine zoogdieren, (kleine) moeras- en watervogels, vlinders en libellen.

Hoe ziet de EVZ eruit
De beoogde planten- en diersoorten hebben stapstenen met voldoende reliëf, voortplantingswater en voldoende leefgebied daaromheen nodig. Een stapsteen is een perceel, een poel of kleine plas water waarin de genoemde doelsoorten zich optimaal thuis voelen.

In de in te richten ecologische verbindingszone zitten de volgende elementen:
een flauwe taludoever voor een goede oevervegetatie; plasdras-situaties, waardoor een ruige moerasvegetatie kan ontstaan; poelen als voortplantingswater voor de amfibieën; open graslanden en zandige plekken als leefgebied voor amfibieën en als voedselgebied voor de das;
bosachtig gebied ter beschutting en overwinteringsgebied voor de diverse diersoorten.

Samenwerking
Voor 2018 moet in het beheersgebied van waterschap Aa en Maas in opdracht van de provincie en vanuit de opgave uit de Reconstructie 400 km EVZ worden gerealiseerd. Hiermee wordt een belangrijke impuls gegeven aan een duurzame leefomgeving voor mens, plant en dier. Bij de aanleg van de EVZ werken het waterschap en de gemeente Deurne intensief samen. De EVZ Oude Aa, deeltraject Heieind, wordt mede gerealiseerd en mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant, Brabants Landschap en RAVON. De kosten voor dit project bedragen 250.000,--.

Planning

Naar verwachting zal in maart 2009 dit gedeelte van de inrichting van de EVZ Oude Aa gereed zijn. Als het werk erop zit, kan de natuur vervolgens zelf aan de slag. Want het aanleggen van een EVZ is eigenlijk een eerste opstap naar de groenblauwe snelweg voor planten en dieren. Maar wel de belangrijkste. Want met de inrichting bepaal je namelijk welke soorten zich thuis kunnen gaan voelen op de natuurstrook. Langs de Oude Aa kunnen allerlei bijzondere planten en dieren straks hun leefgebied verder uitbreiden. Met dit project geven we dus een belangrijke impuls aan een duurzame leefomgeving in deze regio, voor mensen, planten én dieren.