Gemeente Venray



04 december 2008


133.000 euro extra voor ontwikkeling Loobeekdal

Het college van B en W heeft ingestemd met een investering in het Loobeekdal. De extra investering is het gevolg van een provinciale compensatieregeling.

In de gemeente Meerlo-Wanssum wordt door ontwikkelaar Capital Limburg B.V. woningbouw buiten de bebouwde kom gerealiseerd. Op deze bouw is een provinciale regeling van toepassing die inhoud dat bij de bouw buiten de rode contour een tegenprestatie geleverd moet worden. Binnen de gemeente Meerlo-Wanssum is geen geschikte locatie om deze gewenste tegenprestatie aan natuurontwikkeling te leveren. Daarom heeft de gemeente Meerlo-Wanssum aan Venray gevraagd of de tegenprestatie die door de ontwikkelaar geleverd moet worden in het Loobeekdal in de gemeente Venray geïnvesteerd kan worden.

Het college van Meerlo-Wanssum, Capital Limburg en het college van Venray zijn met de investering in het Loobeekdal akkoord gegaan. Zodra ook de Provincie haar akkoord heeft gegeven draagt Capital Limburg haar steentje bij aan de natuurontwikkeling in het Loobeekdal.

Doel van het Masterplan Loobeekdal is de kwaliteit van het platteland in het stroomgebied van de Loobeek te verbeteren. Het streven is om er water, landbouw, natuur, stedelijke ontwikkeling en recreatie goed samen te laten gaan. En om het natuurlijke verloop van de beek en het planten- en dierenleven zoveel mogelijk in stand te houden. In het kader van de uitvoering van het project zullen - onder andere - eigenaren grond ruilen, de agrarische structuur versterkt worden en wandel- en fietspaden worden aangelegd.