Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)
04.12.2008
Margarine van belang voor vitamine D-voorziening van peuters en kleuters
Peuters en kleuters halen de aanbevelingen voor vitamine D beter als
ze hun boterhammen besmeren met halvarine of margarine. Jonge kinderen
hebben wanneer ze niet smeren naast een lagere inname van vitamine D
ook een lagere inname van vitamine A en alfa-linoleenzuur (ALA) ten
opzichte van kinderen die altijd hun boterhammen besmeren. Dit blijkt
uit TNO-onderzoek in opdracht van het Voorlichtingsbureau MVO naar het
eetpatroon van bijna 1300 kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 6
jaar1).
Resultaten
Uit het TNO-onderzoek blijkt dat er verbetering mogelijk is in het
smeergedrag van jonge kinderen: 14,8% van alle kinderen tot en met 6
jaar besmeert het brood niet, 66,6% besmeert het brood soms, en
slechts 18,7% besmeert het brood altijd met margarine of halvarine.
Vitamine D
Peuters hebben een tekort aan vitamine D. Slechts 60 procent van de
peuters gebruikt een supplement voor vitamine D. Uit het TNO-onderzoek
blijkt dat peuters die altijd hun boterham besmeren de aanbeveling
voor vitamine D wel halen. Peuters die niet smeren, hebben een inname
lager dan de aanbeveling. Ook bij kinderen in de leeftijd van 4-6 jaar
geldt dat gebruikers van margarine of halvarine de aanbeveling halen
in tegenstelling tot niet-gebruikers.
Advies Gezondheidsraad vitamine D
De huidige aanbeveling voor vitamine D voor peuters is met 5 mcg/dag
wellicht aan de lage kant. De Gezondheidsraad stelt in zijn recente
advies dat kinderen beneden de 4 jaar geholpen zouden zijn met 10 mcg
extra vitamine D per dag. De resultaten uit de analyses van de
Voedselconsumptiepeilingen laten zien dat het voor peuters al moeilijk
is om de aanbeveling van 5 mcg/dag te halen (inclusief
supplementgebruik). Alleen peuters die altijd smeren halen de huidige
aanbevelingen. Mocht conform het advies de aanbeveling voor vitamine D
voor peuters verhoogd worden, dan zal zowel de dosis vitamine D in
supplementen als het gebruik van margarine of halvarine verbeterd
moeten worden om de aanbeveling te kunnen halen.
Voor kinderen vanaf 4 jaar adviseert de Gezondheidsraad om naast
gezond te eten en dagelijks een kwartier naar buiten te gaan ook
margarine, halvarine en bak- en braadproducten te gebruiken om de
aanbeveling voor vitamine D te halen.
Vitamine A
De inname van vitamine A is onder de jonge kinderen veelal hoger dan
de aanbeveling; slechts een klein percentage van de peuters en
kleuters heeft een inname van vitamine A die lager is dan de
aanbeveling. Wel is de kans op een inadequate inname van vitamine A
lager indien kinderen smeren met margarine of halvarine.
Essentiële vetzuren
Margarine en halvarine zijn belangrijke bronnen van de essentiële
vetzuren linolzuur (omega-6) en alfa-linoleenzuur (omega-3). Uit het
TNO-onderzoek blijkt dat kinderen die hun boterham altijd besmeren
gemiddeld een hogere inname van ALA hebben ten opzichte van kinderen
die soms of niet smeren. Ook voor linolzuur ligt de inname hoger bij
kinderen die hun boterham wel besmeren.
Het TNO rapport is te downloaden op de site van het
Voorlichtingsbureau MVO, via deze link.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Marjolein van der
Drift, Voorlichtingsbureau MVO, T: 070 - 3195145. E: drift@mvo.nl.
Klik hier voor meer informatie over het advies 'Naar een toereikende
inname van vitamine D' van de Gezondheidsraad
---
1) Keestra NGM, Dutman AE, Kruizinga AG. Het gebruik van halvarine,
margarine en bak- en braadvet en de inneming van vetzuren en
vetoplosbare vitamines bij jonge kinderen. Aanvullende berekeningen op
basis van Voedselconsumptiepeiling Kinderen. TNO-rapport V8264. Zeist
2008