FNV

4-12-2008

Demonstreer tegen werkweek van 65 uur

Gaan we terug naar vooroorlogse werkweken van zestig uur of meer? Ondenkbaar, zou je zeggen. De veertigurige werkweek is een reeds lang verworven recht, en het Europees maximum ligt op een gemiddelde van 48 uur. Toch heeft de Europese Raad (het landenoverleg van de EU) besloten dit maximum op te schroeven naar zestig uur, met zelfs een mogelijkheid van 65 uur. "Dat ondermijnt de doelstelling van een sociaal Europa", vinden de bonden.

Demonstratie in Straatsburg Het Europees parlement heeft het voorstel in eerste instantie afgewezen, maar moet er op 16 december opnieuw over stemmen. En dat wordt spannend. Daarom roept de FNV op tot een demonstratie tegen de verruiming van de arbeidstijdenrichtlijn op dinsdag 16 december in Straatsburg.

{straatsburg_meldaan_tcm7-20805.jpg}

Spannende stemming Volgens FNV-beleidsmedewerkster Marjolein Bulk hebben CDA en PvdA aangegeven tegen de verruiming te willen stemmen. Toch is het nog lang niet zeker dat de tegenstanders de benodigde 391 stemmen halen om het voorstel te kunnen verwerpen. Als dat toch gebeurt, onstaat er volgens Bult een unieke situatie. "Het is niet eerder voorgekomen dat de raad en het parlement elkaar op zo'n cruciaal dossier tegenspreken."

Terug naar de onderhandelingstafel In dat geval moeten de partijen terug naar de onderhandelingstafel. Daar is voldoende tijd voor, want volgens Bulk wil Tsjechië, dat de eerste helft van 2009 EU-voorzitter is, z'n vingers niet branden aan zo'n verdeeld onderwerp. Dat betekent dat het pas in de tweede helft van volgend jaar, onder Zweeds voorzitterschap, geregeld moet worden.

Protestbrieven De FNV heeft samen met CNV en MHP de Tweede Kamer en het Europees parlement `met klem' opgeroepen zich tegen de zogeheten opt-out clausule van de arbeidstijdenrichtlijn te verzetten.

Afhankelijkheid van de werkgever De bonden leggen in hun brieven uit dat de `vrijwillige basis' voor de overschrijding van het 48-urige maximum in de praktijk niets voorstelt. "De individuele toestemming blijkt in de praktijk te werken als een voorwaarde om in dienst te kunnen treden bij een werkgever, zoals in sommige lidstaten reeds op grote schaal gebeurt.

"Ook tijdens het dienstverband zal de individuele werknemer als gevolg van zijn afhankelijkheid van de werkgever en onder druk van de omstandigheden vaak zijn `instemming' verlenen, ook als hij dat eigenlijk niet wil. De clausule ondergraaft daarmee de doelstelling van de richtlijn en ondermijnt de doelstelling van een sociaal Europa."

Donner zwijgt Saillant detail is dat de bonden hierover al in mei een brief hebben geschreven aan minister Donner. Daarop heeft hij nog steeds niet geantwoord, aldus Bulk.

{straatsburg_meldaan_tcm7-20805.jpg}