Desmond Turu reikt Internationale Kindervredesprijs uit in Ridderzaal

04/12/2008 14:16

Stichting KidsRights

Den Haag, 4 december 2008 - Nobel Vredesprijswinnaar Desmond Tutu heeft vandaag in de Ridderzaal de vierde Internationale Kindervredesprijs uitgereikt aan Mayra Avellar Neves uit Brazilië. Zij ontving de prijs vanwege haar moedige en succesvolle inzet tegen het extreme geweld in de favela's van Rio de Janeiro, dat elk jaar aan duizenden kinderen het leven kost. Aan de Kindervredesprijs is een geldbedrag verbonden van 100.000 euro. Initiatiefnemer van de prijs, de Nederlandse Stichting KidsRights, zal het aan de prijs verbonden bedrag investeren in concrete projecten die nauw verbonden zijn met Mayra's strijd voor de vrede.

Hoofdsponsor van de Kindervredesprijs 2008 is ABN AMRO.

Mayra's strijd tegen geweld

Mayra groeit op in een van de meest gewelddadige favela's van Rio, waar een burgeroorlog woedt tussen de drugskartels onderling en tussen de kartels en de politie. Het geweld nam zo toe, dat toen Mayra 11 jaar was, de wijk werd afgesloten en voor medisch en onderwijzend personeel van buiten vrijwel ontoegankelijk werd. Dat resulteerde in sluitingen van scholen en klinieken. Op haar 15e mobiliseerde Mayra honderden kinderen en jongeren om in een protestmars de politie te vragen niet tijdens schooltijden te patrouilleren. Een mars die zeker niet zonder gevaar was. De politie stemde in met haar eisen en sindsdien kunnen veel kinderen weer naar school. Toch vecht Mayra door, want het leven in de favela's is nog steeds zeer gevaarlijk en de kwaliteit van voorzieningen is slecht. Vorig jaar organiseerde zij opnieuw een mars door de straten, ditmaal om iedereen binnen èn buiten de favela op te roepen zich hard te maken voor de basisrechten van de sloppenbewoners. Of zoals ze het zelf zegt: "Iedereen heeft een rol in het verbeteren van de mensenrechten. In het bijzonder de rechten van kinderen als de generatie van de toekomst. We kunnen en moeten ons hard maken voor deze kinderen, wiens rechten worden geschonden en wiens levens op het spel staan."

Kindervredesprijs

De Internationale Kindervredesprijs wordt jaarlijks toegekend aan een kind dat zich op bijzondere wijze inzet voor de kinderrechten, en werd voor het eerst uitgereikt in 2005, tijdens de wereldtop van Nobel Vredesprijswinnaars onder leiding van Michael Gorbatsjov. De prijs, unaniem door de Nobelprijswinnaars toegejuicht als nieuw instrument in de wereldwijde strijd voor de kinderrechten, werd postuum opgedragen aan Nkosi Johnson: de Zuid-Afrikaanse jongen die in zijn korte leven een wereld van verschil wist te maken voor de positie van kinderen met HIV/Aids. In 2006 was de eer aan Om Prakash Gurjar uit India. Hij ontving de prijs uit handen van Nobelprijswinnaar F.W. de Klerk, voor zijn onaflatende inzet tegen kinderarbeid en voor de bevrijding van kindslaven. Vorig jaar was Thandiwe Chama uit Zambia de gelukkige. Sir Bob Geldof en Nobelprijswinnares Betty Williams reikten haar de prijs uit voor haar strijd voor het recht op onderwijs voor alle kinderen in haar land, ook de allerarmsten. De Kindervredesprijs bereikt en inspireert elk jaar honderden miljoenen mensen wereldwijd om een verschil te maken voor kwetsbare kinderen.

KidsRights

KidsRights komt op voor de positie van kwetsbare kinderen, waar ook ter wereld. De stichting werft fondsen voor goedlopende hulpprojecten die directe en op het kind afgestemde hulp verlenen. Daarnaast biedt KidsRights deze kinderen een podium in de Internationale media. In de woorden van Desmond Tutu: "KidsRights seeks to give a voice to the voiceless."

ABN AMRO

De evenementen van de Internationale Kindervredesprijs 2008 worden mede mogelijk gemaakt door maatschappelijk partner van KidsRights: ABN AMRO. Net als KidsRights vindt ABN AMRO dat elk kind recht heeft zijn eigen talenten te ontwikkelen. Dit vindt onder meer zijn beslag in het sponsoren van de Internationale Kindervredesprijs met geld, middelen en vrijwilligers. Op deze manier hoopt ABN AMRO meer mogelijk te maken.

Meer informatie over de Kindervredesprijs is te vinden op www.kindervredesprijs.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.kindervredesprijs.org

http://www.kidsrights.nl